През 2020 г. в България може да има 4 млн. автомобила, с което ще бъдат изпреварени възможностите на инфраструктурата, заяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов. Това, което става в София, се пренася и в други големи градове и по междуградските пътища. В петък вечер и неделя вечер магистралите са задръстени. В София няма достатъчно паркинги и гаражи, паркира се по зелените площи, коментира той.
През 1980 г. в страната е имало 1,16 млн. автомобила, а през 2014 г. - 3,5 млн., каза Ангелов, като цитира статистиката. Всяка година внасяме 200–250 хил. автомобила. Повечето са стари, новите са около 30 хил. годишно. Към 50–100 хил. се отписват, така че годишно имаме нетен ръст от 100–150 хил. автомобила. Логично е да очакваме към 2020 г. или дори преди това да имаме 4 млн. автомобила, изчисли той.

По думите му надминаваме възможностите на инфраструктурата, което означава, че трябва да се намери начин за поддръжката й.

В центъра на София синята и зелената зона регулират положението, но количеството на автомобилите изисква строежи на паркинги и гаражи, както и инвестиции в алтернативата – градския транспорт.