Няма риск от спиране на дейността на Държавния фонд "Земеделие" и от блокиране на плащания след подадената вчера оставка на директора на Фонда Румен Порожанов. Това коментира пред БНР Светла Бъчварова – бивш заместник-министър на земеделието и доскорошен член на земеделската комисия в парламента.
„Погледнато технически, няма никакъв проблем да се изплащат средствата регулярно, така както са предвидени. Може би ще има от тук нататък някаква такава – конфузна ситуация, свързана с обработката на новите проекти, особено тези, които земеделските производители подаваха през месец декември.
 

Това изисква да се спазват графиците и изискванията за разглеждане на проекти. Това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на Фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа”, отбеляза още Бъчварова.
 
Тя обясни, че в момента още няма Управителен съвет, който да освободи Порожанов и той продължава да изпълнява задълженията си, но скоро се очаква УС да бъде сформиран. Според нея е било създадено напрежение между Министерството на земеделието и храните и Фонд "Земеделие", от което потърпевши са станали общините. Наложени са били рестрикции и допълнителни условия, в резултат на което е ограничена възможността да бъдат финансирани много проекти. Бъчварова изтъкна, че възраженията по класирането и финансирането трябва да бъдат разгледани в спешен порядък.
 
„Моят апел към министъра на земеделието е всички преписки – а има такива от година, година и половина, възражения, да бъдат разгледани в много ускорен порядък, защото има достатъчно административен капацитет в министерството, има комисии, които да си свършат работата, и бенефициентите да получат отговора, който очакват, независимо в каква посока – и от тук нататък да вземат решения”, каза тя.
 
До дни трябва да бъдат изплатени над 700 млн. лв. директни плащания на земеделците. Най-голямата част от парите са по т.нар. "зелени плащания". За тях са отделени близо 465 млн. лв., с които се допълва субсидията на производителите, покрили определени екоизисквания. 109 млн. лв. са предназначени за преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане.