Резултатът от изборите за кмет на София води със себе си два феномена. Единият е в лицето на кандидата Борис Бонев и подвижният вот на електората му. Другият се състои в това, че избиратели на „Демократична България” не искат да признаят, че подкрепят Мая Манолова. Това това заяви социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова в сутрешния блок на bTV.

Тя подчерта, че очакванията са били голяма част от вота за Бонев на първи тур да отиде за Манолова. В крайна сметка това не се е случило, тъй като избирателите, особено по-младите, са предпочели кандидата от „Спаси София”.

Въпреки това социологът подчерта, че на втори тур електоратът на Бонев масирано се е върнал обратно при Манолова.

По думите на Димитрова голямата разлика в процентите между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е била заради екзит пола, който показваше преднина на настоящия кмет с малко над 10%.

„След данните от паралелното преброяване разликата се сви до 5%. В момента при 100% обработени протоколи тя е около 4,7-8%”, допълни социологът.

Димитрова изтъкна, че на втори тур от местните избори част от избирателите на „Демократична България” са подкрепили Мая Манолова, но като форма на протестен вот, а не стратегическа бъдеща коалиция.

„Ако това съществува като феномен в екзит пола, стои въпросът дали подобна коалиция би просъществувала”, подчерта социологът.Тя обясни, че от 24 столични района 12 се печелят от ГЕРБ. Други 8 отиват при „Демократична България”. Три района са независими – „Младост”, „Кремиковци” и „Панчарево”, а един отива при БСП.

Според нея това е една доста хибридна картина в столицата и е важно да се знае дали тя може да бъде постоянна.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!