Цените на имотите забавят ръста си и някои видове жилища дори поевтиняват, а броят на сделките драстично спада. Все по-малко се купуват съществуващи жилища, а пазарът се ориентира предимно към новото строителство. Това показват данните на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2022 година.

Жилищата в Пловдив са поскъпнали с едва 0,2% към края на годината спрямо третото тримесечие на годината. Всъщност покачването на общия индекс на цените идва само от продажбата на нови жилища, които са поскъпнали с 3%. Съществуващите имоти обаче са поевтинели с 2,2%. 

Оказва се, че за 1 година в Пловдив цените на жилищата са се увеличи най-малко спрямо шестте най-големи градове у нас. Общо поскъпването е 9%, като при новите жилища е 12%, а при съществуващите едва 6,3%, съобщава trafficnews.bg. 

Всички сделки с жилища и тяхната стойност

Срив на броя сключени сделки и тяхната стойност показват подробни данни за Пловдив.

През последното тримесечие на 2022 година спрямо същия период на 2021 година, общият брой на сделките с жилища под тепетата е намалял с 26%, а общата парична стойност на всички покупко-продажби се е сринала със 17%.

Имотният пазар е най-ударен от гледна точка на съществуващите жилища. Сдеките за периода октомври-декември 2022 са били с една трета по-малко, отколкото през същите месеци на 2021 година. Сумарно всички сделки са стрували с една четвърт по-малко. 

На национално ниво

Броят на сделките с жилища е намалял и на национално ниво. С около 23% по-малко сделки са сключени в последното тримесечие на 2022 година спрямо същия период на предходната година. Спадът спрямо третото тримесечие на годината пък е с 13%. В общи линии данните на национално ниво показват същата тенденция - много по-малко продажби на съществуващи жилища. 

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 година. Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора (+7.4%), следван от градовете Бургас и Варна - съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в град София (-2.5%).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук