Заместник-министърът на енергетиката Станислав Тодоров е предложен от "Продължаваме промяната" за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това потвърди председателят на ресорната парламентарна комисия Радослав Рибарски.

Той очаква Тодоров да оглави регулатора съвсем скоро:

"Това е предложението и очаквам до седмица, десетина дена тази процедура да може да мине".

По-рано днес парламентът гласува членовете на КЕВР да бъдат намалени от 9-ма на 5-ма. Припомняме, че по време на пленарното заседание при обсъждането на промени в Закона за енергетиката депутатите се скараха за тъмните практики в назначенията, отнасящи се за кадровите смени в КЕВР.

Делян Добрев от ГЕРБ обвини управляващите, че се опитват да подчинят КЕВР и в тъмни практики в назначенията на кадри в държавните органи. Освен това сега се приемало скоростно законодателство. Добрев предупреди, че имало уговорка за бързо обнародване на закона и бързо издаване на брой на "Държавен вестник". Няма да имаме състезателна процедура, оплака се депутатът от ГЕРБ.

Васил Стефанов от ПП посочи, че със закона не е позволено да се предлагат членове на КЕВР от НПО- сектора, за да се избегне лобизма. Това не е практика в ЕС, не виждам защо трябва да го правим и тук, изтъкна той.

Че е необходима промяна в закона за енергетиката се съгласи Рамадан Аталай от ДПС. Но, според него, намаляването на броя на членовете на КЕВР заплашва регулатора да не може да си върши работата. Каква е причината да ги направите от девет на пет, недоумява народният представител. Освен това Аталай критикува управляващите, че така занижили критериите за член на КЕВР, както и че и "Цецо от паркингите може да е член на КЕВР". Ще катастрофирате, предупреди той.

Иван Ченчев пък сблъска позиция с Цончо Ганев от "Възраждане" на тема кой е фашист и в какъв ранг. След като Ганев му обясни, че днес отбелязваме почит към жертвите на Холокоста, червеният депутат се извини.

От ИТН пък посочиха милиардите загубени левове в енергетиката заради лобистките решения на КЕВР. Тома Биков от ГЕРБ заподозря, че умишлено се занижават критериите за шеф на регулатора. Никога не сме искали да имаме хора в КЕВР и не сме и имали, обясни той като изтъкна, че управляващите искат да овладеят комисията. Там няма далавера, каза депутатът от ГЕРБ.

От девет до пет се намалиха членовете на КЕВР с гласуване на текстове от закона. Не мина предложението президентът да предлага член на регулатора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!