Посещението на папа Франциск в началото на май ще създаде доста неудобства за хората в София – част от града ще бъде блокирана. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Причината е, че визитата на главата на Римокатолическата църква се смята за високорискова. За организацията на мероприятието вече има и създаден щаб.

Папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България на 5 май. Той ще остане в София и Раковски до 7 май, когато ще отпътува за Скопие.

През февруари експерти по сигурността, логистиката и протокола от Ватикана огледаха възможните маршрути, по които ще се движи делегацията от Светия престол.

Най-вероятно за посещението в Раковски самолетът на папа Франциск ще кацне на военното летище в Граф Игнатиево. След това Негово светейшество ще продължи към Раковски с прословутия папамобил.

Едновременно с това започва работа и по сигурността на двата вота тази година, обобщи вътрешният министър Младен Маринов след отчета за работата на столичната полиция за миналата година.