По време на българското европредседателство МВР ще се въздържа от трайно затваряне на улици в София, като промени в движението ще се правят само около конкретни събития. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред bTV.

По думите му обаче част от паркоместата в столицата ще бъдат засегнати заради зоната за сигурност около НДК.

„Трябва да има разбиране в това отношение, тъй като наистина ще се наложи някъде да се ограничават улици, да се затварят паркинги, което може да доведе до затруднения. Но е важно ние да сме добри домакини, за да може страната ни да изгради имидж“, посочи Маринов.

Той коментира, че е добре, че ремонтът на двореца тече именно в момента, защото така може да се направят промени, свързани със сигурността на сградата и по този начин тя да може да се пази от по-малко униформени.

Подготвя се централизирана система за видеонаблюдение, която ще събира информацията от полицейски, общински и други камери из града. 

„Знаете, в момента съществуват видеосистеми в Столична община, от Столичния метрополитен, от СДВР, от аерогари. Целта е всички тези сигнали да се обединят в един сървър и една платформа, която да извежда аналитичен продукт от цялото това видеонаблюдение“, посочи Младен Маринов.

Според главния секретар на МВР, подготовката за охраната на европредседателството върви по план и в отделните дейности може да бъдат ангажирани както ДАНС и Отряда за борба с тероризма, така и, когато става дума за по-леки задачи, частни охранителни фирми.

„НДК ще е едно място, където ще има изградена постоянна зона за сигурност и постоянно полицейско присъствие“, съобщи още Маринов. 

Припомняме, че само преди дни Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, предупреди, че в столицата ще има четири инфарктни точки и столичани и гости на София ще трябва да се заредят с търпение, тъй като това ще трае близо половин година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!