„Концесиите по принцип са приоритет на нашата политика, на Министерството на транспорта и в сегашния управленски мандат сме заложили изключително сериозен акцент върху концесионирането на обекти от транпортната инфраструктура във всички сектори. Надявам се да имаме волята и времето да изпълним тази програма.“ Това заяви в Бургас транспортният министър Ивайло Московски.

Що се отнася до концесията на Летище София, министър Московски каза, че процедурата ще бъде стартирана наново. „Изключително нелогично ми се струва това, което направи служебния кабинет. Концесионната политика е начинът, по който може да бъдат съвместени интересите и на държавата, и на частните оператори. На Летище София имахме две цели – да намерим вътрешен ресурс за системата на транспорта, за да покрием темата с дълговете в БДЖ, и летището да получи своето добро развитие. Сега наново ще процедираме с анализите. Има си закони, има си принципи за конкуренция, всичко ще бъде прозрачно, ще се обърнем към водещи в света институции, така че да се гарантира равен достъп на всички до такава процедура.“

Министърът присъства на откриване на новото пристанищно съоръжение на Аурубис България, което е за разтоварване, контрол и съхранение на меден концентрат. Проектният му капацитет е за 60 000 тона, като застроената площ на склада е 6 000 кв. м. 15 милиона евро е инвестицията, каза Георги Домусчиев, концесионер на порта. Повече от 70 милиона евро до края на 2017- та, ще стигне инвестицията направена от концесионера за пет години.
„Има одобрено удълбочаване на зоната на Бургас, предвидените и ред други инвестиции на ДП „Пристранищна инфраструктура“ са в размер на 30 милиона“, каза още Московски и коментира че това би довело още повече до засилване на товаропотоците.