Сагата с приема на деца в общински детски заведения в София, довел до бунт на недоволните родители, продължава с поредния гаф на Столична община – проваленото класиране, което за първи път се извършва чрез новата Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата (ИСОДЗ и ПГУ).

Въпросната система, която струва на софиянци няколко стотин хиляди лева, се срина още при стартирането си през март тази година, а няколко месеца по-късно се провали и самото класиране.

Това се казва в позиция на групата общински съветници на „БСП за България“ в Столичния общински съвет.

Стотици родители роптаят заради детските градини

"По неясни причини ден преди срока, в който трябваше да бъдат обявени резултатите от подреждането на малчуганите, кандидатстващи за яслени групи, детски градини и подготвителните групи в училищата, системата бе отново отворена, а срокът за класирането изместен с три дни - за 17 май.

Това научиха родителите от имейл, в който не става ясно кой е взел решението да бъде нарушен графикът, обявен още в началото на годината и отново да бъде отворена системата в разрез с всички нормативни актове, които регламентират дейностите по кандидатстване и класиране", се казва в позицията.

"Столична община дължи обяснения защо тази скъпа и прескъпа система - ИСОДЗ и ПГУ, е позволила да бъде завършен процесът по кандидатстване, без да са попълнени всички полета с информация по зададените критерии.

Това е поредният случай, в който общинската администрация противопоставя родителите едни срещу други", считат общинските съветници от БСП, които призоваха за оставката на зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов да влезе във функциите си и да поеме отговорността на този грандиозен провал, като подаде оставка.