Жители на 5 столични квартала излязоха на протест срещу масовата незаконна сеч в "Западен парк".

Исканията на гражданите са за заграждения, които да блокират двата черни пътя, по които на каруците влизат в парка и по този да се преустанови незаконната сеч. Хората искат и да се изгради бетонна ограда, която да раздели "Факултета" от парка.

Недоволстващите настояха още и за жива охрана в парка, както и да се възстанови горското стопанство.

Протестът протече мирно, но със засилена полицейска охрана. Въпреки намеренията за блокирането на улиците "Западна" и "Суходолска", до това не се стигна.

Стана ясно още, че в хода на среща в община "Красна поляна" е обявено, че от днес в парка патрулира конна полиция. Предвидено е и до два месеца да бъдат назначени още трима щатни охранители, които да наблюдават парка и през светлата част на денонощието.

Припомняме, повод за недоволството стана поредната незаконна сеч във втория по големина парк в София. На 3 април тази година гражданката Лидия Методиева сигнализира, че дърветата в парка постоянно намаляват. "Постоянно се ужасявам от това, което виждам - гората намалява. Чух, че обикаляли полицаи в парка, но аз самата съм виждала ромите да идват с каруци, коне и дори на рамене да влачат дървата. А ако извадя телефон да снимам веднага тръгват към мен със заплахи", категорична е гражданката.

Във връзка с това от ВМРО излязоха с предложения за законодателни промени. Воеводите внесоха промени в Наказателния кодекс, според които незаконната сеч в градските паркове трябва да се криминализира.