Oчаква се да има известни ограничения за хората в София заради председателството на Съвета на ЕС. Това предупреди министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в Министерския съвет.

Хората трябва да свикнат, че ще има ограничения, свързани с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, каза той. МВР-шефът все пак успокои, че препятствията няма да са много големи.

Тези ограничения основно ще са около НДК, хотел "Маринела" и по трасето, включително около София тех парк.

Миналата седмица министърът поясни, че вече били подготвени планове между столичната полиция, фирмата, която ще охранява НДК, и общината, а ако се наложи, ще бъде включена и жандармерията.

"Центърът, който изграждаме, е обединен с този на Столична община. Всички камери на Столична община са вързани в тази система с камерите, които ние разполагаме. Така ще остане и за след председателството“, поясни министърът днес.

Радев обясни, че тестването на част от системите за сигурност вече е започнало, като за един от компонентите й се очаква това да остане за януари, защото има Закон за обществените поръчки, който трябва да се спази. "Ако е забавено нещо, ще търсим виновен“, категоричен е той.

"Правим всичко възможно да направим системите да работят преди Нова година, защото ни трябва поне месец да ги тестваме“, допълни той.

В отговор на въпрос министърът съобщи, че с решение на правителството са отпуснати малко над 4 млн.лева във връзка със щетите от наводненията в бургаския регион. Каквото може, държава ще направи, но и хората трябва да се грижат за домовете си, допълни министърът.