Състоянието е известно като синдром на посторгазмено заболяване (POIS) и е документирано в медицината през 2002 г. Мъжете са тези, които макар и рядко, страдат от него. А причината е, че са алергични към собствената си сперма, пише lifestyle.bg. До това заключение стигат изследователи от Университета Утрехт.
Симптомите се появяват веднага след еякулация и представляват отпадналост, треска, сополивост, главоболие и парене в очите.
Неприятното усещане подобно на грип може да продължи дори цяла седмица, предупреждават лекарите. Според друго изследване, причините за синдрома се крият в автоимунната реакция на индивида към собствената семенна течност.


За щастие, има надежда за страдащите от POIS, твърдят учените, които провели две изследвания с доброволци. При първото 88 % от мъжете, диагностицирани със заболяването, били подложени на стандартен тест с убождане на кожата с част от тяхната семенна течност, след което се появява алергична реакция.

При второто проучване мъжете са били лекувани с методи, характерни за лечението на алергии. Те включват инжекции, съдържащи все по-големи дози от тяхната собствена семенна течност. В резултат на това, били забелязани подобрения в състоянието на доброволците след една или три години.