В началото на летния сезон и почивките по морето - какви са опасност от мъртво вълнение и как да се пазим от подводните течения. Флагът е първото нещо, което трябва да бъде погледнато, когато хората отиват на плаж.
 

„Мъртвото вълнение представлява след дни на високи вълни ветрова вълна в последствие остатъчна вълна, която е невидима за окото, на вид морето е спокойно, но "отдолу то работи" и в следствие на вълните се копаят дупки, към които се стреми водата и става много опасно“, обясни спасителят Георги Есов пред БНТ.
 
Георги Есов, който е спасител с над 40 години стаж, посъветва всички плажуващи, в случай, че попаднат на такава "дънна яма" - "да се отпуснат дори течението да ги завлече по-навътре, тъй като след 20-30 метра то спира и да се опитат "косо", под ъгъл, да излязат към брега, а не директно".
 
Есов призова най-вече в подобни ситуации хората да опитат да запазят самообладание. Той предупреди и родителите да бъдат много внимателни и да не изпускат от поглед децата, когато са на плажа и в морето.
 
„Вторник след дъжда бяха взети проби точно тук от Варненското крайбрежие. Към момента, но това не са окончателни данни, резултатите вървят към добри, но окончателни ще имаме следващата седмица. Но към момента няма нещо тревожно“, каза д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.