Все по-големи са страховете, че мистериозният вирус, който вече уби един човек и зарази десетки в Китай, може да се разпространи по целия свят.  


Световната здравна организация е информирала болниците по света да се подготвят за възможното разпространяване на инфекцията. 

Учените са озадачени от вируса, до сега те не са виждали такъв. Тестове само показват, че той е коронаворус.

Вирусът на Белия метален плъх и ще стигне ли страшната епидемия до България?

Към момента в Китай са регистрирани 41 случаи на болестта в град Ухан от декември насам. Един пациент вече почина от пневмония, причинена от вируса. 

Първият случай, регистриран извън страната, е в Тайланд. Новината даде повод за притеснения, че вирусът може да напусне границите на Китай. 

Заразената жена, китайка на почивка в Тайланд, е била засечена от контрола на летището. 

Първоначално се смяташе, че вирусът се предава от животни, но СЗО заяви, че вече има доказателства за предаване на болестта от човек на човек. 

Новата пневмония, срещу която лекарите са безсилни, вече убива

Д-р Мария Ван Керкхофе, ръководител на отдела на СЗО по заразните болести, заяви, че организацията е дала инструкции на болниците по света относно контрола на инфекцията, в случай, че тя се разпространи.

Това включва и възможността за "супер разпространение", когато няколко болни пациенти могат да предадат болестта на десетки други едновременно. 

Говорейки за потенциалното разпространяване на вируса, д-р Керкхофе каза: "Възможно е, ние трябва да се подготвим". 

Превод и редакция: БЛИЦ