Убеден съм, че страната ще бъде хвърлена в хаос, ако правителството утре подаде оставка. Това заяви пред „Фокус” депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той направи прогноза, че няма да има предсрочни парламентарни избори.

„Процесите не спират с една или друга оставка – анализира той. -  Българското общество в момента е дълбоко разделено по най-различни линии, ако щете по линията – център-периферия. Хората от центъра на София имат едни искания, хората от периферията – съвсем други.

Едните искат дневният ред на страната да бъде изцяло подчинен на съдебна реформа, каквато на този етап е абстрактно понятие, другите искат по някакъв начин да бъде омекотена икономическата криза.

В това дълбоко разделение на обществото, когато са скъсани връзките между различните политически сили, когато е прекъсната възможността за какъвто и да е диалог, тогава рискуваме да постигнем хронична политическа криза. Няма никаква гаранция, че ще бъде съставено правителство след изборите, когато и да са те – предсрочни или редовни. Ние можем да потънем в тази политическа криза“.

Депутатът от ГЕРБ коментира и последните социологически проучвания като посочи, че според тях, дори в пика на протестите, ГЕРБ остава първа политическа сила.

„Ако ГЕРБ се окаже първата политическа сила, аз бих питал онези от партиите, които участват в този протест, от които може би някои ще влязат в парламента, как ще преговарят с онези, които довчера са наричали мафия и мутри – коментира Тома Биков. - Дали Христо Иванов ще седне с мафията да преговаря за постигане на две трети мнозинство.

И от „Меркет Линкс“, и от „Алфа рисърч“, доколкото се вижда, може би единственият печеливш от сегашните протести, е партията на Слави Трифонов. Доколкото разбрах, представители на тази партия са казали, че в никакъв случай няма да преговарят с ГЕРБ по никакъв начин. Ние не можем да накараме някого насила да преговаря с нас. Можем да проявим търпение и то не за друго, а защото не желаем страната в момента да бъде хвърлена в хаос“.