Брокер-аферист ме измами с 264 хил.лева и нито мога да си върна парите, нито виновникът да си получи заслуженото. Това разказа пред Флагман.бг Николай Драгнев, земеделски производител от Камено.

Историята му е показателна за сериозните пропуски в българското законодателство, които дават право на такива лица да "минават между капките" и да останат ненаказани.

Преди 5 години Николай, който се е трудил дълги години в Русия, инвестира всичките си спестявания в закупуването на земеделски земи. Включват се и негови приятели.


Събират общо 260 хил.лева и сключват договор с брокерката Добринка Николова Янкова от бургаския жк "Меден рудник" - да им комасира големи терени в Карнобатско.

По договор тя трябва да закупи 500 дка ниви. За кратък период, поетапно, й осигуряват цялата сума, за да може тя да оперира с парите. Николай и партньорите му смятат, че щом имат безупречен договор, тя ще е коректна  тях. Освен това, Добринка била препоръчана от счетоводител, с когото Николай работел. Представена му била като брокерка с безупречна репутация.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ПО КАЗУСА ВЪВ ВИДЕО

Днес той се самообвинява, че не е извършил детайлна проверка на Добринка Янкова, тъй като и към онзи момент срещу нея е имало висящи досъдебни производства за измама.

12 месеца след сключването на договора, след много нелогични обяснения и глупави оправдания от страна на брокерката, той разбира, че е измамен. Установява, че не е единствен, но за разлика от другите излъгани, неговите пари са с доказан произход и той може да си търси правата по съдебен ред. Заради това подава и жалба в прокуратурата.

 

Николай Драгнев е спечелил гражданското дело срещу Добирнка Янкова, но се оказало, че тя е добре подпатена за този развой, няма нищо на свое име

Смея да твърдя, че свършиха отлична работа – и разследващият полицай, и наблюдаващият прокурор. Когато обаче трябваше да й връчат обвинителния акт за измама в особено големи размери, тя предостави медицинско, че е болна, а според закона не може да бъде привлечена като обвиняема“, удивява се Драгнев.

Наблюдаващият прокурор Кери Дюлгерска от Района прокуратура-Бургас отчете, че въпреки многократните опити за призоваване Добринка Янкова не се е явила. Предоставила медицинско, че лекувала тежко онкологично заболяване, заради което досъдебното производство е временно спряно.

Наблюдаващият прокурор Кери Дюлгерска е извела разследването докрай, но не може да изправи брокерката на подсъдимата скамейка, защото по документи тя е онкоболна

Дюлгерска уточни, че е назначена съдебно-медицинска експертиза, изискана е  документация от болниците, където е лежала Добринка Янкова, разпитан бил дори личният й лекар. Направено е всичко, което изисква законът, за да се установи дали разследваната Янкова действително е болна, подчерта Дюлгерска. Засега няма основания да се смята, че тя не е болна, а като такава, законът я пази. Ако оздравее, ще бъде подведена под наказателна отговорност.

В същото време Николай Драгнев е спечелил гражданското дело срещу Добринка Янкова. Той е предявил частичен иск за сумата от 264 хил.лева, която с лихвите вече набъбва на 400 хил.лева. Има издаден изпълнителен лист от Окръжен съд-Бургас от 4 ноември 2018 година, но се оказало, че Добринка нямала нищо на свое име.

Не е ясно къде са парите, но не са нито в банкова сметка, нито в трезор. Според изчисленията на Николай в последните няколко години Добринка прибрала от различни клиенти над 500 хил.лева, които е невъзможно да е изхарчила, тъй като нито тя, нито членове на нейното семейство имат реализирана сериозна покупка.

 „Подарявам 150 хил.лева от моите пари на всяко физическо или юридическо лице, което може да събере този иск. След Нова година вероятно ще подаря и останалите пари до пълното вземане срещу тази госпожа“, каза Драгнев.

Телефонът за връзка с него е в редакцията на Флагман.бг и ще бъде предоставен на всеки заинтересован, заедно с всички документи по случая.

Той призова други измамени да не се страхуват, тъй като Добринка Янкова успяла да изгради страховита легенда за себе си – била човек на КГБ, руската мафия, мафиотска групировка от Несебър.

 „Постарах се да развенчая този мит. Това е една обикновена жена, която се възползва от ситуацията“, допълни Дрганев.

Днес Флагман.бг потърси Добринка Янкова в апартамента й в ж.к.Меден рудник. Прозорците бяха широко отворени. Въпреки настоятелните ни опити да говорим с нея между 10 и 11 часа преди обед, никой не отвори вратата. Съседи имат съмнения, че се укрива, защото непрекъснато я търсели всякакви хора  – полицаи, адвокати, момчета с вид на мутри. Открихме Янкова на един от многото й мобилни телефони. Тя обясни, че била болна, не й било до обяснения и обеща да говори по темата след седмица. Флагман.бг отново ще я потърси.

В последните години тя е променила коренно визията си и е ограничила контактите си. След скандала с Николай Драгнев е излязла от бизнеса с недвижими имоти.

Флагман.бг ще продължи да следи случая!

Това е Добринка Янкова. Снимката е отпреди 3 години. Сега тя е на 59 г., продължава да обитава семейното жилище в ж.к.Меден рудник, залага на семпли дрехи и носи чорапите с чехли. Не отрича, че е взела 260-те хил.лева на Николай, но не дава и обяснения къде са, а и не е длъжна по закон