Трима нови болни от туберкулоза са открити на територията на Бургаска област само през изминалата седмица, съобщиха от РИОКОЗ - Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Седмица преди това в бургаската болница за белодробни болести се лекуваха други двама болни от жълтата гостенка, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в Бургас.
Белодробната туберкулоза е едно от най-древните и разпространени заболявания на белите дробове. Тя е инфекциозна болест и се причинява от туберкулозни бактерии. По данни на СЗО (Световната здравна организация) в света от активна белодробна туберкулоза боледуват 45-55 милиона души, годишно заболяват до 3 милиона души, а умират от болестта и от нейните усложнения около 2 милиона души годишно. Особено висока е смъртността от белодробна туберкулоза в развиващите се страни в Азия, Африка и Латинска Америка. Заболяването се развива не само на белите дробове, но съществуват форми на туберкулоза на редица други органи и системи.
На свое заседание през юни 2007 г правителството одобри Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата до 2011 г.
За реализация на дейностите по програмата ще бъдат изразходвани 84 млн. лева, като 30 млн. лева от тях ще осигури Глобалният фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Това означава, че всеки болен от туберкулоза в България ще се лекува безплатно независимо си здравния му статус. /БЛИЦ