На традиционния си брифинг проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб изнесе последните данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас във вторник 2 юни. 

В нашата страна за вчерашния ден има 19 нови доказани случаи на коронавирусна инфекция. От тях в болница са 9, 10 са в дома'но лечение. Извършените ПСР тестове са 1220. В момента в страната имаме изследвания с ПСР, които са над 60 000.

Те постоянно се увеличават, защото навлизаме в угасване на епидемията, при който в никакъв случай не трябва да се намалява броя на изследванията. Трябва да бъдат хващани всичките клъстери много рано. каза проф. Тодор Кантарджиев. 

Ако хванем клъстерите рано, излекуваните ще са много повече. Излекуваните вчера са 33. 2538 е общият брой на заразените с К-19 у нас, каза още Кантарджиев. Активните случаи са 1271. 

От новите случаи в София има двама на домашно лечение и двама в болница. В Ямбол, което е притеснително, където има общо 151 заболели, новите случаи са 9. От тези случаи само 4-ма са в болница. 

Новите заразени са 9 жени, 9 мъже и едно момиче на 14 години. Бременна жена е сред новозаболелите. Коронавирусът обаче не е опасен за плода, подчерта Кантарджиев. 

БЛИЦ припомня, че на 1 юни новите заболели от К-19 бяха само 6.

259 души медицински персонал са болни с К-19. Имаме нов случай от вчера. Медицинска сестра в Сливен. 

144 са починали до момента. Вчера е починал мъж в София. Мъж на 78 години в Сливен с исхемична болест и диабет. 62 годишен мъж в Стара Загора с аденом на простатата, което не е причина за смъртта му. Една жена от Пазарджик с диабет. Средната възраст на починалите е 68 години, уточни проф. Кантарджиев. 
По данни от 08:00 часа на 1 юни няма новозаразени деца до 18 години, няма починали и няма заразени медицински лица.  346 проби са взети, от които има 6 положителни. 4 са в София, един в Благоевград и един в Пазарджик. Трима са настанени в болница.

Общата бройка на лабораторно потвърдените е 2519 души. 

Активност е забелязана в 7 области - 3 лица в София (те са амбулаторни), Сливен - 4, Разград - 2, Ямбол - 2, Благоевград, Видин и Пазарджик - 1 констатиран случай. 

Общият брой на починалите вследствие от усложнения, причинени от новия коронавирус достигна 373 960 души в световен мащаб, сочи справка в интернет-ресурса Worldometers в 7:00 часа на 1 юни.

Броят на заразилите се от началото на пандемията е 6 266 888 души, от които 2 847 528 вече за оздравели.

Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19. 

Премиерът Борисов отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Министър-председателят акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония.

Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Коронавирусът не е плод на „черната биология“ и не е създаден в лаборатория. Това каза проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА. "Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален“, каза проф. Плочев.

Епидемията от новия коронавирус затихва. Показва го репродуктивното число, показват го и данните. Имаме все по-малко заразени. Това е една добра тенденция, каза проф. Коста Костов.  Нещата в Европа вървят малко по-добре, отколкото преди месец. Надявам се, че ще бъдем благоразумни да продължим с някои мерки като физическата дистанция и носенето на маски там, където се събират повече хора. Мисля, че още ще отдалечим опасността, заяви проф. Костов.