Динамично време с чести нахлувания на студен въздух ни очаква през новата седмица, сочат данните и анализите на Meteo Balkans. 

След изтеглянето на средиземноморския циклон, преминал през  Балканския полуостров, ще наблюдаваме временно стабилизиране на времето. Облачността над нашата страната ще е по-често значителна, с временни разкъсвания в Западна и Централна България. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър.

През новата седмица ще премине и серия от студени атмосферни фронтове, но от тях валежи от сняг ще има предимно в планините и планинските райони.

Влошаване на времето и нови валежи се очакват към края на седмицата.

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над цялата страна ще се задържи предимно облачно. В отделни райони над Североизточна България ще има условия за слаби валежи от сняг. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от северозапад.

Очакваните минимални температури ще са между минус 5°С и плюс 1°С. 

През първия ден от новата седмица ще настъпи временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса, а температурите слабо ще се повишат. Привечер от северозапад облачността ще се увеличи.

Очакваните максимални температури у нас ще се повишат и ще са между 4-6°С.

Времето в София: През нощта срещу понеделник облачността ще се разкъсва, а следобед от запад отново ще се увеличи, но без валежи. Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 2-3 °С. Максималните температури ще се качат леко и ще са между 3-4°С.

Времето по планините: През нощта срещу понеделник ще се задържи със значителна облачност и на места в Централна Стара планина ще превали слаб сняг. 

През първия ден от новата седмица времето в планините ще е подходящо за зимни спортове, но съществува и риск от висока лавина опасност! Бъдете внимателни!

Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 6°.

Времето по Черноморието: Облачността ще се задържа значителна, но без валежи. Ще продължи да духа умерен вятър от северозапад.

Очакваните максимални температури ще са между 3°-5°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме повишаване на нивата на фини прахови частици над по-големите градове. Стойностите ще са между 60-80/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Времето на Балканите: Облачността над западните и централни райони от полуострова ще се разкъса и на много места ще се установени слънчево време. Следобед от северозапад тя отново ще се увеличи и на места в Сърбия и Западна Румъния ще превали сняг. Снеговалежи се очакват в Карпатите и в Централна Стара планина.

Времето във вторник и сряда

Във вторник през нашата страна се очаква да премине студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Предбалкана и планините ще превали слаб сняг. В Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина вятърът ще е силен от северозапад. 

Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 4° и 1°. Очакваните максимални ще са между 4° и 8°.

Временно подобрение на времето и повече слънчеви часове очакваме в сряда. Вятърът ще е слаб от запад, а облачността в следобедните часове ще е разкъсана. Температурите ще се повишат и очакваните максимални ще са между 6-10 °С.

Времето в четвъртък и петък

Съществено разваляне на времето очакваме от четвъртък. Тогава от северозапад през страната ни ще премине и поредният студен атмосферен фронт. На много места над Западна и Централна България ще превали сняг, а дъжд - в източната половина. Температурите ще се понижат. Очакваните максимални ще са между 4-7 °С.

Временно подобрение на времето очакваме в петък. Ще преобладава  променлива облачност и на места около планините ще е разкъсана, но без валежи.

Времето през уикенда

Времето към края на седмицата ще се определя от поредния преминаващ циклон. Вятърът ще се ориентира от север и с него ще застудява. В събота и неделя под негово влияние над нашата страна ще се задържи със значителна облачност и на много места над Западна и Централна България се очаква да паднат значителни валежи от сняг. Температурите чувствително ще се понижат. 

 

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук