Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в телевизионно интервю.

„Аз съм била 11 г. началник на отделение за мъже с остри психози, от 11 г. съм директор. За 22 г. съм уволнила над 60 души, предимно санитари, за лошо отношение.


Пациентите са се оплаквали от малтретиране. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено към хора, които са в по-слаба позиция“, каза още тя. Тя винаги предупреждавала персонала, че вярва на пациентите.

Преди ден излезе доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август.

Експертите констатираха лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани.

И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват, лекуват хората, обясни още д-р Гълъбова.

Тя се оплака от недостига на персонал, като уточни, че в ръководената от нея болница болните не се бият, но се използва т.нар. „фиксация“.

„При нас постъпват пациенти с много тежки психомоторни възбуди и в това състояние те биха могли да са опасни или за себе си, или за другите пациенти. Фиксирането обаче е с колан.

Проблемът опира до липсата на персонал. Фиксирането се прави от 5 човека – по един за всеки крайник и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал", каза още тя.

12-те държавни психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношения към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки, обясни д-р Гълъбова.