Бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов изпрати писмо до медиите, с който сигнализира за медийно затъмнение и покриване на информация свързана с колосалното неплащане на държавни такси от страна на Васил Божков. Става въпрос за сайта "Дневник" и телевизия bTV. 

Според Найденов двете медии умишлено са бездействали и са прикрили изнесената от него информация, като по този начин се застрашава свободата на словото и прозрачната журналистика, пише 

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

"СИГНАЛ 
за медийно покриване на информация 

Уважаеми господа, 
С това писмо искаме да ви информираме за медийно затъмнение и покриване на информация свързана със сериозни разкрития за злоупотреби в огромни мащаби, подадена от нас към водещи медии в Република България. 

На 27 ноември 2019 г. установихме контакт със сайтът „Дневник“, част от медийната група „Икономедиа“, където в началото на месеците декември и януари отговорихме на множество зададени към нас въпроси и дадохме няколкочасови интервюта, свързани с предоставени от нас документи и информация, уличаващи българския бизнесмен Васил Божков в укриване и неплащане на държавни такси в огромни размери. 

На 19 декември 2019 г. се срещнахме и с директора на „Новини и актуални предавания“ Венелин Петков, и с водещия на сутрешния блок Антон Хекимян, на водещата, частна национална телевизия в България – btv. Поводът за срещата беше отново да разкрием и предоставим уличаващи данни за неплащането на държавна такса в огромни размери от Васил Божков и контролирани от него компании. 

Застанахме с лицата си и с всичко необходимо в интерес на справедливостта, законността и закрилата на живота ни, за да предизвикаме журналистически интерес, информиране на обществото и разкриване на евентуални престъпления. 

За наша огромна изненада и неудовлетворение нито една от сезираните медии, които активно пропагандират свобода на словото и прозрачна журналистика, не реагира. Напротив, информацията не беше оповестена от тях, никога повече не ни потърсиха, не дадоха гласност по темата и дори не направиха опит да проверят твърденията ни.

До колкото ни е известно Васил Божков и контролирани от него компании са голям рекламодател в медийна група btv и е възможно медията да е предпочела да запази рекламните си договори на този етап пред това да разкрие и даде гласност на подадената от нас информация на обществото. 

По същото време, притеснени за физическото си оцеляване, подадохме и сигнали до българските разследващи органи. Именно те на 20 декември 2019 г. започнаха разследване по наши сигнали и стигнаха до разкрития, които наложиха повдигане на обвинения и постановяване за задържане на бизнесмена Васил Божков и негови съдружници. 

Уважаеми господа, 
пишем това писмо, за да изразим тревогата си от начина на работа или по-скоро от бездействието на водещи български медии, които имат привилегията да информират българските зрители и читатели. 

На 31 януари 2020 г., повече от месец по-късно, след като бяха проведени разговорите с нас по повод предоставентата от нас информация, журналистът от btv Антон Хекимян ни покани за телевизионно интервю, в което да изразим отново позицията си. 

В поредица от дни преди това интервю, в национален ефир, включително и в ефирът на телевизията btv, бизнесменът Божков неколкократно беше запитван и заявяваше, че не е търсен от разследващите органи, че той и компаниите му за заплащали коректно дължимите от тях такси и че обвиненията към него са безпочвени, а Прокуратурата и други държавни институции в Република България вече бяха публикували информация и официални позиции, свързани с повдигнатите обвинения и провеждащите се разследвания срещу него. 

Потърсихме медиите - btv и „Дневник“, защото вярвахме в техния професионализъм и безкористност, но с настоящето изразяваме огромното си притеснение, че пред тяхната безпристрастност са поставени сериозни корпоративни интереси, които са в сериозен ущърб на нашето общество и защитата на правата на гражданите в нашата правова държава. 

10/02/2020 
С уважение, 
Цветомир Найденов".