Паниката от Австралия, на която всички по света се присмиваха, когато хора буквално се биеха за последната ролка тоалетна хартия, изглежда застига все повече страни по целия свят. България не прави изключение в това отношение, тъй като вече втори ден виждаме тълпи от хора пред супермаркетите и хора с по няколко колички, препълнени с провизии.


Докато мнозина отдават това на глупостта, уважавани психолози са на мнение, че това е закодирано в природата на човека да се съмнява.

Съмнението преди милиони години е накарало предшествениците ни да стоят настрана от тъмнината, където се крие непознатото. Онези, които безразсъдно са пренебрегнали инстинкта си за самосъхранение, са били изядени от хищници, убити от съперници или просто са се изгубили в небитието. А другите - тези, които са предпочели сигурността на познатото място, днес се считат за наши прародители.

Именно съмнение стои зад решението да препълним количката от супера с “неща от първа необходимост“, включващи брашното, което малцина използват, захарта, която прекарва месеци в неотворения си плик, и тоалетната хартия, която далеч не е продукт, без който не бихме оцелели у дома.

В какво точно всички се съмняват?
Съмняват на първо място в информацията, която достига до тях. Хората губят вяра в медиите. Къде благодарение на фалшивите новини, къде поради отсъствието на свобода на словото. Българските и световни медии отдавна са се поставили в ситуация, в която да са зависими повече от своите финансови благодетели, отколкото от своите читатели.

След това идва съмнението в политиците. Някой някъде бе казал, че “няма народ, който да харесва своите политици, но и няма такъв, който да не ги заслужава“. Независимо дали ни харесва или не, всички сме в предизвикателството заедно. Днес не е време да провеждаме избори, а е време да се преборим с поредната, но със сигурност не и последната здравна криза в историята, уточнява Канал 3.


Covid-19 все още е нещо сравнително непознато за модерната медицина

Хората се съмняват и в науката. Така и никой лекар все още не е излязъл със стойностен научен труд, който да хвърли повече светлина върху новата заплаха. Човек приема по един начин видимата заплаха и по съвсем друг онази в сянка.

Паническото пазаруване и трупането на провизии очевидно не е нещо желателно, но е разбираемо, особено когато виждаме градове, региони и дори цели държави, които са под карантина“, казва Майкъл Бейкър - професор по обществено здраве в новозеландския Университет в Отаго, пред Al Jazeera.

Разликата с пандемията от испански грип през 2009 г. е, че Covid-19 е реална заплаха, която може да продължи месеци, и обществото допуска, че властите няма да се справят“.

Големите домашни запази ни създават илюзията, че сами владеем положението. Фактът, че разполагаме с определено количество храна, вода и хигиенни пособия ни кара да смятаме, че най-лошите сценарии вече са далеч от “нашите крепости“.

Социалните мрежи играят много важна роля за настроенията в обществото. Там всеки получава правото да изрази мнението си с текст, снимка или видео. Лошото е, че изразяването в интернет все по-често се превръща в омразна реч, насочена към всички останали, но не и към самия човек..

Медиите може и да се опитват да смекчат ситуацията със своите публикации, но отдавна те не са единственият източник на информация“, казва професорът по потребителска и бизнес психология в Лондонския университет Димитриос Циврикос отново пред Al Jazeera. “Има твърдения, че онлайн новините може да нагнетят напрежение, докато социалните мрежи са място за забавление, и потребителите трябва да имат това предвид, когато си набавят информация“.

Професор Циврикос предупреждава, че презапасяването създава рискове за обществото, тъй като човечеството не разполага с неограничени ресурси. Онези, които вземат повече, отколкото им е нужно, трябва да се замислят, че след тях има и други с подобни потребности.

Към момента, какво ни е известно?

Заразените в световен мащаб са повече от 132 000, а смъртните случаи са около 5 000. Възстановените от болестта са почти 66 000 души, по информация на изследователския институт Джон Хопкинс в САЩ.

Най-засегнатите страни вече затвориха границите си и обявиха извънредно положение, за да се ограничи разпространението на заразата, докато междувременно се прилагат мерки за дезинфекция във всички публични сектори.

Китай е първата страна, в която бе локализиран вирусът, но четири месеца по-късно той е овладян и случаите на нови заразени намаляват ежедневно.

В България има доказани 37 случая на болни от коронавирус, двама от които починаха в рамките на седмицата. И в двата случая става въпрос за хора с влошено здраве и отслабена имунна система. Известна част са настанени в инфекциозни отделения, докато други са поставени под домашна карантина.

Съмнявайте се, но не се панирайте. С малко здрав разум сме способни да се справим с всичко. Дори и невидимата заплаха. Всичко се променя, когато осъзнаем, че нея винаги я е имало, но ние рядко сме ѝ обръщали сегашното внимание.