Близо 2000 машини земеделска и горска техника (колесни трактори, зърнокомбайни, ремаркета, горски влекачи и др.), са регистрирани в Контролно-техническата инспекция (КТИ) в Ловешка област, съобщи днес за БЛИЦ началникът й инж. Нено Щрегарски, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Ловеч.
Според него 78% от машините са проверени от КТИ. Установено е, че 12% не отговарят на техническите изисквания и не са обезопасени. Така че те са спрени със заповед на началника на инспекцията и нямат разрешение за работа. Ако неизрядна машина бъде засечена да работи, собственикът и шофьорът се наказват с актове за административно нарушение. За първите шест месеца на 2008 г. са издадени само два такива акта, глобата е 100 лв. Иначе най-честите нарушения, които констатират служителите на КТИ, са, че товарите, които превозва техниката, не са обезопасени. Тук актовете са най-много - 14, глобата също е 100 лв.
"Разбираме, че това са съвсем минимални глоби, но такъв е законът. Надяваме се Народното събрание най-сетне да го промени. Спрямо миналата година се забелязва малко увеличение на регистрираната техника", заяви началникът на КТИ-Ловеч.

Според него практика било вече да се купуват повече чисто нови машини. Досега те били 18, очаквало се до края на месеца да бъдат регистрирани още четири. Предпочитаните марки били "CLAAS", "John Deere", "CASE". Притежават ги водещите в бранша фирми "АЖД - Агро" и "Гардения" в Летница и "Веси" - Угърчин.
Преди разгара на жътвената кампания в региона били проверени 137 зърнокомбайна, но от тях 45 не били допуснати да работят. 86 отговаряли пък на всички изисквания.
По време на жътвата не били констатирани нарушения в направените 45 съвместни проверки с инспекцията по труда и пожарната.
От април т.г. инспекторите на КТИ работели и по нова наредба, която регламентирала реда за движение по пътищата на тежките машини, регистрирани по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Дотогава те нямали право да се движат по републиканската пътна мрежа, сега обаче им се разрешавало. Според новата наредба селскостопанската техника трябвало да се движи още с включени къси светлини, независимо от сезона, с устройство на жълта мигаща или проблясваща светлина на покрива на кабината и с монтиран светлоотразителен триъгълник за бавнодвижещо се МПС. Когато към машината са прикачени инвентари, те трябвало да са обозначени със знаци и светлоотразители, които да указват габарита на инвентара. /БЛИЦ