Името на известния пловдивски затворник, а преди това мощен бизнесмен, Атанас Червенков-Райфъла, пак гръмна по медиите. Въпреки че е в затвора и ще лежи там фаталните 13 години, Райфъла се изфука във фейсбук профила си с мощното, чисто ново возило, което е купил и подарил на красивата си половинка. Колата е бяла и е джип Mercedes Benz GLЕ AMG BiTURBO. Явно пребиваването зад решетките изобщо не се отразява нито на любовта му към Ева Червенкова, нито на богатството на бившия полицай, бизнесмен, спортист и вече бивш управител на Частна неотложна помощ в Града под тепетата.
„Чисто нов специално, по твоя поръчка от завода на 0000 км! Честито, хаирлия да е, безаварийно го карай, радвай се на живота! Покарай го, ако не ти харесва, друг джип ще ти купя, може и луноход...“, пише във ФБ профила си Райфъла. Чернокосата хубавица побърза да му отговори: „Благодаря ти, Насинка! Колата е чисто нова, много бърза и е перфектна!!!Не мога и да си мечтая за по-красива кола!!!Много, много ти благодаря!!!Обичам те“!

Явно душевното състояние на Райфъла, който заради дългия и тежък процес бе изпаднал в депресии, се е подобрило. Последните месеци, преди да чуе присъдата си, именитият затворник припадаше, разби главата си, лежа в болница и не спираше да се оплаква, че с него в зандана се държат по-лошо, отколкото с Пабло Ескобар. 

„Не искам да бъда хоспитализиран. Върнете ме в затвора, за да умра там. Не желая да ме разкарват по болници и да ме оковават като магаре за леглото. Аз не съм Пабло Ескобар, за да се държат с мен по този начин“, заяви Райфъла на едно от заседанията на съда, на което за пореден път се влоши здравословното му състояние. Тогава делото бе прекъснато, тъй като Райфъла се оплака от остри болки и по спешност бе откаран в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“. Той се върна от там с епикриза за влошено състояние, инфекция на уретъра и препоръка за спешна хоспитализация. 

Райфъла нееднократно повтаряше, че е невинен, но е накиснат заради бизнес интереси от враговете си. През дългото време, докато се точеше процесът, той посочи като свои противници кмета на Пловдив Иван Тотев, бившия депутат Антоний Йорданов, и още, и още имена от Града под тепетата. Закани се, че ще осъди държавата в Страсбург, тъй като срещу него се водил несправедлив и поръчков процес и че огромното парично обезщетение, което ще получи, ще е от данъците на пловдивчани. 


Съпругата се радва на скъпото бижу, което струва стот ици хиляди

Сагата започна преди около две години, когато ченгетата в Пловдив гръмнаха с новината, че са арестували Райфъла. Той бе обвинен в поръчка на палежи на няколко коли, две от които на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и съпругата му. Причината за пироманското изпълнение била, че преди време двамата били приятели, но народният представител отказал да съдейства на бизнесмена за общинския пазар. Него Червенков държал под аренда, местната власт отказала да поднови договора, а Райфъла очаквал от Антоний Йорданов да му даде рамо. Една от опожарените коли е на бившата любовница на Райфъла-Павлина Хараланова. Двамата имали интимни отношения, но в последствие Червенков стоплил отношенията със съпругата си Ева, с която имат близнаци, и повел война с бившата си изгора, която не искала да се откаже от него.  

Райфъла бе признат за виновен и в поръчителството на убийството на управителя на медицински център „Хипоталамус“ в Пловдив Аргир Гяуров. През февруари 2014 година Гяуров се прибирал у дома си от работа, когато във входа го нападнали няколко мъже. Седем  са били ударите с нож, нанесени в тялото на жертвата, за щастие никой от тях не е бил фатален и мъжът оцеля след дълго лечение. Райфъла и Гяуров не са се познавали, само са чували един за друг, тъй като първият държи Частна неотложна помощ, а вторият е управител на здравно заведение. Когато е станало нападението,  Гяуров е  свидетелствал, че няма врагове, не дължи пари на никого, няма любовен триъгълник, няма  причина, заради която някой да иска да го убие. Още тогава случаят изправи на нокти и полиция, и медии. 

 Хората, които са нападнали мъжа, не са го ограбили. Месеци след това, малко след ареста на Райфъла, стана ясно, че бизнесменът е поръчал управителя на „Хипоталамус“ заради конкуренция в бранша. За мократа поръчка Райфъа е обещал 20 бона на Веселин Загорски, наричан още Весо Тъпото. Той от своя страна възложил задачата на Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев. Младоците обаче не били професионалисти, уплашили се и избягали, преди да ликвидират Аргир Гяуров. Въпросните мъже са запалили и 7 коли под диктовката на Весо Тъпото, който пък приемал пари от Райфъла. Вместо да си разделят 20 бона за убийството на шефа на „Хипоталамус“ обаче, четиримата получили едва 10 хиляди лева, тъй като не били изпълнили задачата си до край и 44-годишният мъж останал жив. Колкото и да отричаше да има нещо общо с мократа поръчка, в съда Аргир Гяуров проговори и категорично опроверга всичко, казано от бизнесмена. 

Гяуров разказа, че лично лекари му споделили, че Райфъла се заканил да го ликвидира. Причината: Червенков до преди няколко години бил единственият в града, който притежавал Частна неотложна помощ. През 2011 година Гяуров и съдружникът му решили, че се е отворила ниша в пазара и също започнали да изпълняват тази услуга. 70 джипита сключили договори и отишли от Червенков при Гяуров в „Хипоталамус”. Червенков побеснял, започнал да съди медиците наред, да ги уговаря да се върнат при него. Някои се уплашили и направили обратен завой, други обаче спечелили делата и останали на работа при Гяуров. Той с подробности разказа как на 12 февруари 2014 година е бил нападнат и наръган 7 пъти с нож в гърба и ръката. Според медиците е щастлива случайност, че не е мъртъв. Дебелото зимно яке също е омекотило ударите и го е спасило. Ножът е минал на милиметри от жизненоважни органи. 

Красимира ГЕШЕВА, ПЛОВДИВ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА!