Знам какво се е случило, всеки ден си го представям, каза пред БНТ, едва сдържайки сълзите си, съпругата на подполковник Валентин Терзиев Димитрина Попова.

"Това, което не е наред, е кои причини са основни и кои последващи. Аз знам какво се е случило и почти всеки ден си го представям. Убедена съм, че не е загуба на пространствена ориентация. Безопасният минимум е 2000 метра, а когато мишената е в обхват той се е намирал на 1800. Имам нужда от истината, има липса на поети отговорности. Всички правила за безопасност са нарушени", добави тя. "Дали е бил достатъчно подготвен за участие в тази задача - никой не го коментира това нещо, можеше министърът на отбраната с това да започне. Подготовката на пилотите е малка, не се представят всички данни. Има документи, които трябва да бъдат проверени", допълни Димитрина Попова.


По думите ѝ Валентин Терзиев е слязъл под безопасния минимум. "Докладът казва, че е свален повече от минимума за безопасност, няма какво повече да се разследва. Безопасният минимум е 2000 м. и този минимум е от година. Когато е била в обхват мишената, той е бил на 1800 м. всички правила за безопасност са нарушени. 

Мишената е падала много бързо и той е бил насочен доста надолу, бил е толкова ниско. Някой ръководител умишлено го е насочил да продължи с изпълнението на задачата", подчерта Димитрина Попова.

Според нея пари достатъчно за авиацията няма.

"Тази смърт се използва политически от всички - темата се свежда да президента като главнокомандващ на армията, а предстоят президентски избори. Търсиха ни първите 3-4 дни. Пилоти не си дават живота за България всеки ден", каза още Димитрина Попова.

"В личен план нямам нужда от нищо конкретно. Имам нужда от истината", каза в заключение тя.