В Софийския районен съд продължава делото срещу двамата симпатизанти на Атака Ивайло Минов (23 години) и Любомир Линков ( 22 години), които на 30.07. тази година според обвинението са се държали непристойно срещу полицейски служители по време на митинг на Атака. Инцидентите са се разиграли на бул. “Васил Левски” и “Оборище”, като двамата подсъдими са се отказали да изпълнят полицейски разпоредби." Тъпи ченгета", "еничари", "продажници", "свине" и "турски мекерета" са викали подсъдимите срещу органите на реда, пише в обвинителния акт.
В началото на делото избухна скандал, след като подсъдимият Ивайло Минов реагира буйно при четенето на обвинителния акт. Обвинението, че подсъдимият е ритал полицаите, бе посрещнато със смях от дошлите в залата симпатизанти на Атака. Двамата подсъдими не се признаха за виновни и заявиха, че ще дадат показания на по-късен етап по делото.
Адвокатката на подсъдимите Ралица Петрова пожела като свидетели да бъдат включени Волен Сидеров, Павел Шопов, Митко Димитров и Борислав Ноев. По-късно обаче стана ясно, че Волен Сидеров се отказва да бъде свидетел, за да може да присъства в залата.
При направена проверка на група от около 15 човека полицаите открили две арматурни железа, обособени като палки и завити във вестници, нож, боксове и синджир. Тогава дошли две лица, които казвали, че нямат право да ги задържат, те прибегнали и до физическа сила, разказа пред съда първият свидетел полицай Емануил Емануилов. Тогава ченгетата задържали 4 лица, двама от които носили опасните предмети, един, който протестирал против задържането и момиче, което нямало лична карта в себе си. По време на задържането останалата група реагирала със закани, обиди и блъскания на кордона от полицаи, разказаха още няколко полицаи, които се явиха като свидетели по делото. Евродепутатът Димитър Стоянов е задържан, като полицията не е знаела изобщо, че той е депутат. С “турска подлога” се обърнал евродепутатът към полицая Емануил Емануилов, свидетелства самият потърпевш пред Темида.
По-късно съдът даде кратка почивка, след която възникна спор, че разпитаният до този момент свидетел разговаря със следващите свидетели. След първия разпитан полицай в съдебната зала влезе друг негов колега – Цветан Александров. Неговата функция е била да провери раницата, в която са открити опасните предмети. “Не мога да кажа, че са ме блъскали. Ще трябва да излъжа иначе”, заяви свидетелят пред съда. На днешното заседание стана ясно, че подсъдимият Ивайло Минов има освидетелствани наранявания, които той твърди, че са станали при качването му в полицейската кола. В момента делото продължава, като предстои да бъдат разпитани още 10 свидетели. /Милан Николов, БЛИЦ