Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани с божествената напитка, са с дълбоки корени в региона на древния тракийски град Кабиле край Ямбол.

През античността Кабиле е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, една от столиците на одриското царство, а днес посреща любителите на археологията и античността.

Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам.

Именно богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина Kabile. А ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите.


Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира.

„По нашите места освен, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното е една от свещените напитки на траките – затова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказа изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.
 

Любопитна подробност е, че марката е сред най-награждаваните у нас и по света. Само за тази година има на 20 отличия от международни състезания. Според екипа на „Вила Ямбол“, това не е случайно и се дължи именно на вдъхновението и покровителството на дълбоките традиции в региона.

Тази година Kabile спечели седем отличия от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. 

На Los Angeles International Wine Awards вината на най-старата изба в Южна България спечелиха общо осем приза, а от International Wine Challenge 2019 серията донесе едно бронзово отличие.