Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще реши тази седмица кой голям областен град да поведе на предстоящите парламентарни избори на 26 март. По традиция Борисов вече е решил да стане водач на кандидатдепутатската листа в 25-МИР София, съобщава Стандарт", позовавайки се на свои източници в партията.
И на този вот обаче той ще оглави два списъка с кандидати за депутати.

"По всяка вероятност ще поведе листата и в друг голям областен град", разкриха още източниците ни.

На последните парламентарни избори през 2014 г. лидерът на ГЕРБ бе водач в 25-МИР София и в Пловдив. Не е ясно дали и този път Борисов ще се спре на Пловдив. В неделя обаче той отиде на крака в града под тепетата, за да стегне местната организация, да им заръча да работят за името, което е градил, и да не поставят под риск победата на ГЕРБ.

Заместникът на Борисов - Цветан Цветанов също ще поведе предизборната битка в два големи града. Отново по традиция той ще води болярите във Велико Търново, но ще застане и на първо място в списъка в Благоевград. Борисов и Цветанов водят и с най-много номинации за водачи на листи в страната. Морската столица Варна пък отново най-вероятно ще попадне в ръцете на бившия регионален министър Лиляна Павлова. Тя бе водач на листата там и на последните парламентарни избори.

Водач на листата в Бургас пък ще е бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева. Листите с кандидати за депутати от ГЕРБ ще са готови идния понеделник, научи още "Стандарт". Дотогава лично Бойко Борисов ще "пресява" кандидатите и ще каже финалното "да" за всяка листа. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се кандидатира в столичния 25-и район. Емблемата на БСП - Стафан Данаилов, отново ще е първи в 24-ти МИР, а говорителят на партията Желю Бойчев ще поеме 23-ти МИР. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов предстои да вземе решение дали да се кандидатира за парламента, или да остане на първия пост в БСП - София. Столичните социалисти ще попълват в неделя листите в София.

Бизнесменът Георги Гергов, член на ИБ на БСП, най-вероятно ще води листата на БСП в Пловдив. Това са съобщили за "Стандарт" източници от "Позитано" 20. Титулярите на списъци за вота на 26 март ще бъдат определени на пленум в събота. Той ще разпредели и местата за гражданската квота и коалиционните партньори на БСП. 

Водач на листата в Пловдив област се очаква да бъде Георги Търновалийски. В челната тройка на един от двата списъка ще е бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, твърдят от структурите на БСП под тепетата.

Спецът на БСП по изборите Кирил Добрев отново спечели симпатиите на левите в Габрово и ще поведе листата там. 
Шампионката по стрелба Весела Лечева ще е №1 във Велико Търново. Фаворитът на червените в Стара Загора е бившият икономически министър в кабинета "Станишев" Драгомир Стойнев, в Монтана -  Атанас Костадинов, във Варна - Красимир Янков. Търговище залага на енергийния експерт Явор Куюмджиев.