Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това заяви военният министър Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премира. 

По думите му има риск от мобилизация на хора с руско и българско гражданство. „Те подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в  Русия и са с българско и руско гражданство”.

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма.  

"Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако това са 300 хиляди души – не очаквам кой знае какъв съществен обрат", подчерта той.

Според военния министър основния риск в Черно море остават само свободно дрейфащите мини. „Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента”.

Той коментира и авиокатастрофата край „Безмер”.

„Посетих полковник Дончев е болницата и той е добре. Черната кутия е намерена цяла. По нея няма повреди, Очаква се още днес да започне нейното разчитане. Това ще стане в България”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук