Над 100 барети от Специализирания отряд за борба с тероризма са се подписали под декларация,с която застават зад командира си Георги Гайков и настояват СОБТ да бъде изчистен от всякакви политически и икономически зависимости, научи БЛИЦ от източници в МВР.

Според тях официалният текст на декларацията няма да стане известен на медиите, преди да бъде връчен на вътрешния министър Валентин Радев. Новата подписка е започнала спонтанно вчера, след като миналата седмица Радев разпореди комплексна проверка на дейността на елитните командоси.

Баретите подкрепят предприетите действия на политическото и професионално ръководство на МВР за изясняване на ситуацията, след като по-рано 27 служители, които с малки изключения имат 1-1,5 година служба и не се числят към елитните бойци в СОБТ, поискаха отстраняването на командира си Гайков.

Сега, техните над 100 колеги били категорични, че тези 27 новобранци са се поддали на политически и икономически внушения. Заради начина, по който е било направено същото писмо, и министър Радев допусна, че в него има политически подтекст.

В свое разследване пък в. „Монитор“ разкри, че скандално бивше ченге и приближен авер на банкера беглец Цветан Василев, буни по поръчка баретите от СОБТ. Спуснатата цел на ексшефа на сектор „Терор“ в ГДБОП Валентин Цоновски и компания е с наближаването на старта на мегапроцеса срещу Българския Мадоф, източил 3,7 млрд. лв. от КТБ, в специализирания наказателен съд вниманието на българите да бъде насочено към друг скандал.