От Министерския съвет показаха финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са публикувани на страницата на Министерството на енергетиката в петък, 29.09.2023 г.

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-stara-zagora-2469-1642.html

 

TJTP Stara Zagora by Blitz bg on Scribd

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-pernik-2468-1642.html

 

TJTP Pernik by Blitz bg on Scribd

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-kyustendil-2467-1642.html

 

TJTP Kustendil by Blitz bg on Scribd

На страницата на Министерството на енергетиката може да намерите и образците на териториалните плановете за трите области, които бяха предложени за обществено обсъждане на 2.08.2023 г.

https://www.me.government.bg/themes/ministerstvoto-na-energetikata-predlaga-za-obshtestveno-obsajdane-teritorialnite-planove-za-spravedliv-prehod-na-regionite-stara-zagora-pernik-i-kyustendil-2463-1642.html

Именно заради плановете за справедлив преход избухна напрежение между миньори и енергетици, които излязоха на протест вече пореден ден. Премиерът Николай Денков настоява, че териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да се реши нищо, част от недоволството на протестиращите засяга проблеми, които дори вече са решени в плановете, така че много от исканията се основават на невярна или изопачена информация.

Според недоволните обаче нещата не изглеждат по този начин и не е имало обсъждане между засегнатите и властта.

Териториални планове за справедлив преход

Според Регламент (ЕС) 2021/1056 на Европейския парламент и на Съвета oт 24 юни 2021 година за създаване на Фонда за справедлив преход (ФСП) определя като цел на ФСП да се смекчат неблагоприятните последици от климатичния преход чрез подпомагане за най-засегнатите територии и работници и да се насърчи балансиран социално-икономически преход като се предоставя целева финансова подкрепа.

Необходимо условие за отключване на средствата по ФСП (1,178 млн. евро за България, от които 505 млн. евро от Многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро от Инструмента „Следващо поколение ЕС“) е разработването на териториални планове за справедлив преход (ТПСП) с хоризонт до 2030 г. съгласно член 11 от Регламента. Тези планове касаят териториите от ниво NUTS3 (области), които ще са най-потърпевши от въглищния преход в следващите години.

В плановете трябва да бъдат посочени и начини за най-ефективно преодоляване на социалните, икономическите и екологичните предизвикателства в конкретните региони. Плановете се разработват на базата на изискванията на Фонда за справедлив преход при предварително зададена бланка.

Представяме проектите на териториални планове за справедлив преход на допустимите за България региони на ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащи общини), Кюстендил и Перник. Плановете се публикуват в съответствие с принципа за партньорство за коментари и реакции от всички заинтересовани страни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук