В този скандал, очевидно е, че трябва да оставим органите да си свършат работата, за да видим каква е истината. И друг път сме казвали от ДПС и не сме участвали в приемането на законопроекта на Симеонов, че всеки опит да се наложи ред в законодателството на хазарта среща някаква съпротива и обвинения в лобизъм.

Това не носи дивиденти на нито една политическа сила. Хазартът се нуждае от две неща - много ясна законова регулация и много строг контрол. Нито контрола е бил достатъчно силен, нито регулацията е била силна".

Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, коментирайки ситуацията около Националната лотария и нейния собственик, бизнесменът Васил Божков. 

По тази причина ние не искаме да участваме в този дебат, добави Цонев. 

Цонев коментира и информацията за предлаган подкуп в размер на 3.6 милиона лева годишно на член на Комисията по хазарта. 

"И двете суми са колосални. Органът, който регулира хазарта, е Комисията по хазарта. Мисля, че министър Горанов правилно се ориентира да промени контрола. Трябва да бъде променен. Правилно е решението на Горанов, да го направи едноличен. Нека да видим какво ще излезе от разследването , къде е вината", каза Цонев . 

Мен ако питате законодателството е ясно, има различни режими на облагане, добави той. 

Депутатът от ДПС коментира у възможността за наличие на СРС-та по скандала с Божков по подобие на данните, изнесени от Прокуратурата във връзка с разследването срещу генерала на ВВС Цанко Стойков. 

"Никой не знае дали няма. СРС-то бе пуснато заради питането на Главния прокурор към Конституционния съд заради имунитета. Не виждам нищо странно в това - главният прокурор да пита КС. Той още при встъпването си каза, че при важни дела за обществото ще информира още по време на производството. Със сигурност има. Няма начин да няма", каза Цонев. 

"На мен ми прилича, че Главният прокурор си изпълнява обещанията да търси отговорност на всички нива. Виждам, че главният прокурор, и прокуратурата и службите работят в посока, в която отдавна очаква българското общество и нашите атлантически партньори", каза още той. 

На въпроса, дали акциите не са насочени към спонсори на партии, Цонев каза, че партиите трябва да се финансират от бюджета, защото другото не е "ок" за държавата. 

Йордан Цонев коментира и курса на еврото при влизането ни в еврозоната. 

"При влизане в механизма ERM, трака наречената чакалня за еврозоната - да кажем, че България се движи към еврото вече 10 години, движи се с консенсус между всичките партии - и сега когато сме пред прага на влизане в чакалнята, се поставя въпрос за съответствие на българското законодателство със законодателството на механизма. То е правено през 90-те години. То не предвижда страна да влиза с фиксиран курс. Дори балтийските държави нямаха фиксиран курс със закон. България е прецедент...

Оттам, доклада за съответствие ще да бъде "България няма законово съответствие". В чакалнята престояващ две или повече години с плаващ курс, за да се фиксира курса. Юристите на ЕЦБ казват "вие трябва да фиксирате тази опция". Те са дали документите на Стоянова и Горанов. 

Те са го вкарали така, грешката им бе, че въпросът за еврото не е въпрос на ГЕРБ, той е въпрос на всичките политически сили. Те трябваше да го обсъдят в парламента, за да го обсъдим. Слава богу на ръба на щетата мисля, че успяхме да овладеем. 

Да обясня с две думи за какво става въпрос. Позволява се да има плаващ курс. Ако страна поиска да се промени курса това става без санкция на българския парламент. 

Вчера българският парламент каза следното, приемайки алинея 3 ние продължаваме по пътя към еврозоната. Също дадохме мандат да поддържат сегашния курс на еврото, ако трета страна поиска различен курс, България ще напусне ERM  и се отказва от еврото", поясни Цонев.  

Радостите ще бъдат повече от страховете, ако влезем в еврозоната. Казвам го като специалист, категоричен бе депутатът от ДПС.