Д-р Хасан Адемов от четвъртък не е бил на работа. Той е в добро състояние. Комуникираме с него непрекъснато. Хоспитализиран е. Това съобщи пред Нова телевизия депутатът Йордан Цонев.

„Не мога да кажа къде са се заразили другите двама народни представители. Д-р Дариткова преглежда", добави той.

„От ПГ на ДПС ще си платим тестовете за коронавирус. Ще бъдем съпричастни. Бяхме решили, ако не се замразят заплатите, да дарим не само увеличението, но и голяма част от заплатите си. На сайта на партията ще обявим къде са отишли парите.

Има много места, където има нужда да се дарят средства и няма кой да ги дари. Когато останат в общия кюп, никой не знае къде ще отидат. Ще бъдат спестени и после ще идат в бюджета”, добави той.

„Въпросът за здравето на депутатите не е личен, а институционален. Ако хипотетично заболеят 121 депутати, парламентът спира да работи.
 
Цонев разясни и как ще работят депутатите оттук нататък. „Ще влизаме по групи и ще се регистрираме. Ще гласуваме по групи. Всеки ще седи в кабинетите си и ще комуникираме онлайн. За тези неща постигнахме съгласие за работа", уточни той.

Цонев заяви, че мерките за изменение на бюджета са удачни и те ще ги подкрепят. "Не знаем колко ще продължи тази карантина дали ще е 3 месеца или 6 месеца и също какви ще са пораженията върху бизнесите", допълни народният представител от ДПС.

Според него Фонд "Безработица" ще има достатъчно пари за първия месец, а за третия - той не може да прогнозира." Част от мерките с: фирмите да не плащат данък печалба за първите 6 месеца, по разчети това са 650 млн. лева.

Втората мярка е по отношение на кредитирането, а там БНБ ще направи нужното. Търговските банки познават клиентите си и ще опитат да ги съхранят, а БНБ ще ги подпре като гаранция", обясни още Йордан Цонев.

"Подкрепяме тактиката на правителството", категоричен бе той.