Освен генерала от руското ГРУ Леонид Решетников и приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев е със забрана да влиза в България за срок от 10 години. Това съобщи от парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров, пише "Монитор" в обзор.

Обвинител №1 бе извикан от депутатите, за да даде повече подробности около шпионския скандал, при който с обвинение за престъпление срещу Републиката се сдоби бившият соцпарламентарист, ексиздател на партийния вестник на БСП „Дума“ и настоящ лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов.


Малинов бе арестуван навръх 9 септември, а впоследствие привлечен под отговорност и пуснат на свобода срещу гаранция от 50 бона по обвинение, че е шпионирал в полза на две организации със седалища в Москва, съзаклятничейки с лидерите им – Решетников и Малофеев, за преобръщане на геополитическата ориентация на страната ни от прозападна към Русия.
 Планът включвал Малинов да им помогне да овладеят стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор и да бъде сформирана партия, която да стане незаобиколим фактор в българския политически живот.

За реализирането на „проект България“, както условно била наречена заверата, била постигната договорка и за прехвърлянето на активи за над милиард лева от Цветан Василев.

Пред парламентаристите Цацаров посочи, че разследването е започнало като дело за пране на пари и са били установени парични потоци, стигащи до определено лице, търговски дружества и обществени организации.

Това лице е именно Николай Малинов, обясни обвинител №1, според когото не малка част от паричните потоци са били адресирани от чужди организации – Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, и насочени към обвиняемия и дружества, контролирани от него.

Става дума за финансиране, насочено към определени дейности у нас и изпълнение на определени задачи – преориентация на българската външна и вътрешна политика, както и информация за дейността на държавни органи. Досъдебното производство е стартирало на 3 юли, като са извършеви 11 обиски на жилища и адреси и осем на физически лица.

15 свидетели са били разпитани, а в резултат са били задържани 8, но след преценка на доказателствата те са пуснати и като обвиняем е привлечен само Малинов.
 

„Става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението не касае чужда държава, а чужди организации. То не касае хиледите членове на обществено движение, а едно лице, което е ползвало това движение, за да налага идеи, само че срещу пари“, подчерта Цацаров.

Той бе категоричен, че арестът няма връзка с местните избори, нито става въпрос за политическа акция, а помолен за коментар на думите на президента Румен Радев, че очаква „неоспорими доказателства“, заяви: "Неоспорими факти се представят пред съд, а не пред други държавни органи. Не за друго, а защото такава е конституцията на страната“.

Цацаров поясни също, че при разследването си сътрудничат с партньорски служби, но без да уточни кои. Преди това, за изслушване по същата тема, депутатите повикаха и МВР шефа Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев, които заявиха от трибуната, че Малинов е участвал в схема за пране на пари.

Макар и тримата да се явиха незабавно след взетото решение да бъдат изслушани, част от депутатите пак възнегодуваха, като от БСП дори се оплакаха, че ръководствата на МВР и ДАНС са се подиграли с парламента, защото били дали повече подробности пред медиите, отколкото пред НС.

В същото време обаче изслушваните обясниха, че тъй като разследването продължава, а данните се дават на открито заседание, няма как да бъде изнесена информация, която би застрашила делото или е класифицирана.

Междувременно самият Николай Малинов реално си призна с половин уста почти всичко, изнесено от разследващите органи. Той се появи в сутрешния блок на bTV, където потвърди огромна част от информацията дотук. Заяви, че с Малофеев, когото упорито наричаше на умалено име „Костя“ са „абсолютно единомишленици“ и по еднакъв начин разбирали как трябва да се преструктурира светът.

Заяви, че той бил първият, който му звъннал, след като излезнал от ареста и потвърди, че са планирали медиен проект около финансираната с 300 млн. лева от КТБ телевизия TV7, чиято крайна цел е била да превземе руският олигарх 15-процентов дял от тв аудиторията, за да може да прокарва идеите си за велика Русия.

От думите му стана ясно също, че е било обсъждано и придобиването на телеком, а е било обсъждано и създаването на партия. В същото време обаче заяви, че не може да бъде преследван „за намерения“, както и че тъй като геополитическата насоченост на страната ни не била записана в Конституцията и затова можело да бъде променяна със законови средства.
 На въпрос за данните, че базирана в Кипър фирма, свързана с Малофеев, му е прехвърлила милиони евро за реализацията на медийния проект, той се пробва да се измъкне, заявявайки, че бил стратег, а не се занимавал с бизнес проекти. В същото време обаче посочи: „Аз пари от Малофеев не съм получавал. Това, че партньорски фирми на мои приятели са получавали и кредити, после са ги връщали, как са ги връщали, тези неща аз нямам представа“.

Малинов потвърди и разкритията на изданията от „Телеграф медиа“ , че Цветан Василев е потърсил контакт с Малофеев, за да получи руски протекции

Тези разкрития бяха упорито опровергавани с лъжи от изданията, свързани с банкера-беглец и с другарите му олигарси у нас, като самият Василев се пробва да се изкара проамерикански ориентиран бизнесмен, който бил станал жертва на корпоративен рейд у нас.

Сега, след като тези му твърдения бяха разбити на пух и прах не само в България, а и от арбитража в САЩ, ортакът му Малинов също свали маската му, докато се опитваше да се разграничи от него.

Заяви, че е свързал Малофеев с Цветан Василев, защото банкерът-беглец се страхувал за живота си и този на семейството си и „помолил за връзка с влиятелни кръгове в Русия“. Със самия Василев пък го бил запознал бившият премиер и екслидер на БСП Сергей Станишев в кабинета си, във времената, в които Малинов станал издател на „Дума“. Сред обсъжданите варианти бил и Василев да стане такъв.

С Решетников пък ексдепутатът се познавал от средата на 90-те и бил голям негов приятел като връзката станала по линия на бащата на Николай Малинов. Той, по думите на сина си, бил високопоставен офицер в Първо главно на ДС. Малинов реално потвърди и че е имало среща на соцлидера Корнелия Нинова с Решетников, като посочи, че тя е станала с посредничеството на Венци Стефанов, на когото дал телефона на руския генерал.

В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят“, това коментира бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси пред бТВ. По думите му покрай отравянето на Скрипал сме имали възможност да изгоним някой от тях, но не сме се възползвали.

Въпреки това Паси обясни, че има по-високо мнение за руското разузнаване. "То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат в бТВ да обясняват, че не са шпиони", коментира той, визирайки ТВ-изявата на Николай Малинов в сряда.

През 2005 г. същият този "русофилски кръг” го обвинил в шпионаж в полза на Израел. По думите му у нас нямало истински русофили, иначе децата им нямало да учат на Запад , а в Русия. Според него най-голямата опасност за Запада в момента е именно руската пропаганда, която сега била много по-агресивна, мащабна и ефективна и атакувала „умовете и сърцата на младите“.

Паси подчерта, че русофили, платени от Москва, имало и в парламента. Това пък се видяло от дебатите при сделката за покупката на изтребителите F-16, когато една от партиите в НС казала "дайте да направим така, че и Русия да участва".

Следим с интерес изявленията на българските власти тази седмица, свързани с предполагаемия случай на шпионаж. Обединеното кралство подкрепя усилията на България като близък европейски партньор и съюзник в НАТО да защитава националните си интереси срещу подобни заплахи". С такова изявление излезе на страницата си във Фейсбук Британското посолство в София.

Ден преди това, с изявление в същия дух излезе и американското посолство у нас, откъдето подчертаха, че САЩ изцяло подкрепят усилията на страната ни да защити суверенитета си.

Геостратегическата ориентация на България е ясна далеч преди ГЕРБ да бъде създадена и да влезе във властта.

Тази теза защити премиерът Бойко Борисов, който при началото на днешното заседание на МС коментира разкритието, че руският олигарх Константин Малофеев и генералът от ГРУ Леонид Решетников са кроили планове за преобръщане на прозападната ориентация на страната ни към Русия със създаване на партия и налагане на контрол над стратегически сектори от икономиката и публичното пространство на страната.

Заради заговора с обвинение за шпионаж се сдоби бившият соцдепутат Николай Малинов, а самият план е трябвало да бъде реализиран с активи за над милиард от банкера-беглец Цветан Василев.

„Нашата геостратегическа ориентация е ясна, избрали сме ЕС и НАТО много преди ГЕРБ да го има“, коментира Борисов, като в същото време заяви, че не трябва да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия и шпионския скандал.

Той посочи, че когато има нещо в сферата на външната политика и не сме съгласни с него, реагира Външно, след което допълни: „Когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военен промишлен и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес“.

Борисов сравни шпионския скандал с този от началото на 21 век, при който от България със забрана да влиза в страната бе изгонен Майкъл Чорни. „Така беше с проекта му – телевизия, голям телеком и влиянието в страната – това работят службите“, посочи премиерът и заяви: „Има бивши шефове на службите, които едва ли не са проамерикански настроени, а казват, че това е наша дейност, да им вземем електората“.

В същото време министър-председателят отново подчерта, че управляващите нямат нищо против „хората, които обичат Русия“. „Аз съм бил и в Кремъл, и в Белия дом, има други, които не са стъпвали никъде.....Ако знаех, че такава злоба ще предизвика закупуването на най-добрия самолет, а не тези грипени, сигурно нямаше изобщо да се занимавам. “