След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише БНР.

Според постовете и коментарите към тях благодарение на планирани противоепидемични мерки с изискване за носене на предпазни маски компания на доц. Ангел Кунчев за маски срещу коронавирус ще получи 30 милиона лева държавни средства.

Твърдението е следното: "Ангел Кунчев има фирма за маски и от 1 август ще се сдобие с 30 милиона лева заради обществена поръчка за доставка на маски за цяла България".

Твърдението произхожда от публикация на сайта faktibg.eu, в която пише също, че правителството е дало поръчка за маски за територията на цяла България на дружество на главния държавен здравен инспектор. Самият сайт faktibg.eu вече не е онлайн, като от компанията „СуперХостинг.БГ“ уточниха, че причината е неплатен домейн.

След запитване доц. Ангел Кунчев заяви, че няма „никаква собственост в никакво търговско или производствено дружество“.

Справка в базата данни на АПИС и Търговския регистър показва, че Кунчев участва в Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Професор Иван Киров“. Той обаче няма собственост в това еднолично акционерно дружество. Едноличен собственик на капитала на болницата е Министерството на здравеопазването.

Друг елемент от твърдението на сайта faktibg.eu е, че предполагаемата обществена поръчка, за която става дума ще влезе в сила от 1 август 2022 г. Следователно тя е била обявена и одобрена по време на управлението на кабинета на Кирил Петков.

Неговото правителство беше на власт от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. Съгласно Закона за обществените поръчки в онлайн Регистъра на обществените поръчки задължително се публикува обществено достъпна информация за обявените и възложени обществени поръчки.

Търсене в базата данни на електронния регистър по ключова дума „маски“ показва, че за периода на управлението на кабинета на Кирил Петков са били обявени пет обществени поръчки, които включват защитни маски. Те са били с възложители териториално поделение „Държавно горско стопанство Триград“ (на стойност 4200 лв.), „Държавно горско стопанство – Доспат“ (на стойност 8000 лв.), „Държавно горско стопанство – Широка лъка“ (на стойност 2000 лв.), „Държавно горско стопанство – Кормисош“ – гр. Лъки (на стойност 2000 лв.).

Справка в Търговския регистър за собствеността на дружествата, с които са били сключени договори по обществените поръчки, обявени от горските стопанства, показва, че Ангел Кунчев няма дялове или акции в нито едно от тях.

Петата обществена поръчка в съответния времеви период е била на ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 20 юли 2022 г., но тя е била само за пазарни консултации. Публично състезание от ТЕЦ „Марица Изток 2“ за доставка на защитни маски срещу Ковид-19 на стойност 221 000 лв. е обявено чак на 26 август 2022 г., а срокът за получаване на оферти е до 16 септември 2022 г., т.е. повече от 40 дни след края на управлението на правителството на Кирил Петков.

Заключение

Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев притежава дялове или акции в дружество, което е спечелило държавна поръчка за доставка или производство на защитни маски срещу Covid-19. Също така няма доказателства за това Кунчев да има собственост в каквото и да било дружество, регистрирано на територията на България.

В регистъра за обществени поръчки няма данни поръчка за маски срещу коронавирус на стойност 30 милиона лева да е била обявявана по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Твърдението, че фирма на Ангел Кунчев е получила 30 милиона лева при обществена поръчка за маски е НЕВЯРНО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук