Попълнете търсена ключова дума или фраза

Задължителните модули за спешни обаждания в асансьорите - абсолютно безполезни

https://blitz.bg/obshtestvo/zadlzhitelnite-moduli-za-speshni-obazhdaniya-v-asansorite-absolyutno-bezpolezni_news715866.html Blitz.bg

Краят на 2019 г. - голяма част от устройствата дават дефекти

София, България 19 Дек. 2019, 09:35 585 прочита 5 коментара
Голяма част от задължителните джиесем устройства за връзка с техниците в асансьорите не работят. 

Краят на 2016-та - тогава изтече срокът за оборудване на всички асансьори в страната с телефон за връзка при авария. Краят на 2019 г. - голяма част от устройствата дават дефекти, съобщава bTV. 

"При проверка модулът изобщо не иска да избере. Това означава, че ако заседнем, трябва по друг начин да сигнализираме – да викаме например", казва Христо Миланов.  

В България има около 55 хиляди асансьора. 13 хиляди - в публични сгради. Инспектират се от държания надзор.

„Останалите са в частния сектор, когато имаме сигнал, отиваме и проверяваме. Ако установим, че няма такова устройство, се пише акт. От 100 до 2 хиляди лева”, обясни инж. Хригор Къшов, гл. директор на Дирекция “Инспекция за държавен технически надзор“.

"Дори при проверка, често се прилагат трикове за заобикаляне на закона за задължителни джиесем модули: „В повечето случаи се слагат сим карти… само да се докаже, че устройството по време на годишен технически преглед работи по време на демонстрацията на инспектор и после се маха сим картата”, заяви Николай Маринков, "Българска асансьорна асоциация".

При всички случаи, важно е ако заседнем, да не пробваме да излезем сами от асансьора, казва Емануела Фролошка. Самата тя е претърпяла инцидент.  

„Асансьорът падна в шахтата. Потеглихме от 12 етаж и се озовахме в шахтата. Нямаше авариен бутон, нямаше и такива устройства, те просто не съществуваха”, обясни тя.

Смята, че ако тогава е имало подобни устройство, е можело да се избегне инцидентът.

Освен мобилната връзка - в България не работи и още една от мерките за безопасност: въпреки дадените 700 хиляди лева, още няма публичен регистър на асансьорите.

5 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам