Заразеният с К-19 кмет на Свищов Генчо Генчев проговори за състоянието си. "Тежест в гърдите, в гърба, гърлото...", разказа в телевизионно интервю как протича при него заболяването. 

Както БЛИЦ съобщи, Генчев влезе като доброволец в свищовската Общинска болница, която в момента е в бедствено положение - без лекари и сестри, болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти.

COVID отделението е на първия етаж с 15 легла. За по-малко от месец през него са преминали около 70 пациенти, а тяхното лечение преминава без лекар в отделението – 25 дни за болните се грижи медицинска сестра, влязла доброволно в отделението – тя се разболява и на мястото й идва друга медицинска сестра, която също се оказва с коронавирус.

Пациентите се оказват без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните.

"Не искам да се повтаря и никой да си представя гледката вътре. Имаше ситуации, които трябваше да се решават за секунди, нямаше време за телефон, да се извика лекар, защото трябваше да се взимат бързи решения.

Това, което се случваше вечер, просто беше ад. Състоянието на пациентите се обострят нощем.

Достигнахме до температурен шок 40,5. Не се подаваше на лекарства тази температура. Единственото, което можехме да направим, е да го шокираме с лед", разказа Генчев.

"Трябваше да ползваме Центъра за спешна медицинска помощ да влиза в отделението, за да изваждаме от състояния хора, които са припаднали. Не издържат на терапиите хората, сриват с кръвна, падат от леглата и по коридорите", разказа още той. 

В болницата идва на помощ и кинезетерапевт, който също асистира на медицинска сестра. Присъства на смърт на пациент, като сам е слагал кислородната маска и е следял монитора.

Временно изпълняващ длъжността управител на общинска болница Илиян Венков също влиза в отделението заради липсата на лекари. Той обясни, че има частична визитация от специалисти, но във вътрешното отделение са все хора на пределна възраст със заболявания.

Доктор инфекционист от Сливен денонощно пък е на телефона в помощ на бедстващото отделение.

Кметът и болницата искат да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства.