Глоби за автомобилите на Спешната помощ. При включена сигнализация, шофьори на линейки получават актове за неспазване на Закона за движението по пътищата и предизвикване на пътно-транспортни произшествия.

Две години след като започва работа като шофьор на линейка, днес Петър Велинов претърпява първата си катастрофа.

„Трябваше по най-бързия начин да отида в „Захарна фабрика” на спешен адрес с код „Червен”. Това означава критична ситуация”, обясни мъжът.

Въпреки, че тя идва от път с предимство и е с включени лампи и сирени, в нея се блъска автомобил. Вината за този инцидент още се изяснява, но практиката е при подобни катастрофи КАТ да пише акт на водача на спешния автомобил, предава bTV.

По закон автомобилите със специален режим на движение могат да преминават на червен светофар, но само ако намалят достатъчно, за да го сторят безопасно.

„Ние пътуваме към инциденти. Там, където факторът е време, там, където се касае за живот”, коментира лекарят Румен Христов.

Всяка година автомобилите на Спешната помощ попадат в около 40 такива инцидента. Дори и когато кадрите от видеорегистратора показват, че шофьорът на линейката няма вина, той се санкционира.

„Случва се тогава, когато законът позволява да се нарушават правилата, въпреки това нашите шофьори се оказват с актове”, заяви инж. Радослав Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ.

От МВР коментираха лаконично, че спазват регламентираните правила. Шофьорите редовно получават и електронни фишове от камерите за скорост. Налага се да доказват, че са бързали за спешен случай, за да се анулират.