Богаташи си купуват гражданство в различни страни по света, за да се уверят, че ще могат да пътуват до дестинации, където няма коронавирус, ако заразата удари втори път и границите бъдат блокирани.

Henley & Partners - лондонски брокер на гражданство, е един от най-големите играчи в бизнеса с „продажба на паспорти”, чиято печалба е близо 4 млрд. долара годишно, уточнява в. Монитор.

Данни на фирмата за първото тримесечие на 2020 г. показват 42% увеличение на гражданите, подали заявление за ново гражданство, в сравнение с тези през миналата година. Броят на самите завления пък е скочил с  25 на сто, пише Business Insider.

Най-популярните „пандемични паспорти“ или програми за постоянно пребиваване са тези на Австралия, Антигуа, Австрия, Швейцария, Португалия, Кипър, Малта и Черна гора. Всички те предлагат гражданство в замяна на пряко дарение в националната хазна или инвестиции в местна собственост или бизнес.

Цените на карибското гражданство започват от 100 000 долара за един член от семейството, в Малта и Кипър се увеличават от 1 до 2 млн. евро. Един от най-скъпите паспорти е този са Австрия, той се търгува за 7 млн.евро. Това се дължи на предлаганите висококачествени здравни услуги в страната и бързата реакция на правителството за справяне с пандемията.