Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод обсъждането по времена на заседания на Надзорния съвет на НЗОК надлимитната дейност на лечебните заведения да бъде изплатена на разсрочено плащане.

„Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това – би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения“, каза пред Zdrave.net председателят на БЛС.  

Д-р Иван Маджаров добави, че съсловната организация многократно е настоявала да се изплати надлимитната дейност на болниците.
„Нещо повече, на 70-ия Извънреден събор на БЛС беше решено да се настоява изплащането на 153-те млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019г., за което съсловната организация ще продължи да отстоява. В противен случай за заплащането на надлимитната дейност на болниците след спечелени съдебни дела ще са необходими повече от реално дължимите средства“, уточни той.

Принципната позиция на БЛС е, че разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към НЗОК трябва да бъдат изплащани своевременно, добави още д-р Маджаров.

Припомняме, че от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на 8 май стана ясно, че съдебните искове на лечебните заведения са общо за 155 млн. лв. за надлимитна дейност от 2015 г. до 2018 г. Това е сумата, която Касата би заплатила, ако загуби всички дела без лихвите.
„Ние се разбираме, че в рамките на две години ще ги изплащаме на траншове, няма да е накуп. Всичко е въпрос на договореност.

Ще се договорим, че няма да ги плащаме накуп, а ще ги плащаме във времето“, казва д-р Кокалов. Д-р Дечев подкрепя предложението, като допълва, че в преговорите може да бъде включено, че разплащането ще започне от 2020 г.