Колкото и тестове да правим, винаги се въртим около 40% положителни. Ако се спазват мерките, вирусът може да се спре, но те не се изпълняват. Още спорим трябва или не да носим маски. Това заяви в сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

"Поведението и отношението ни към вируса е разделено и затова сме на челното място по заразени в Европа", каза още той. 


"Много е важно, освен да спираме учениците от присъствената форма на обучение, да ги спрем и от събиране с групи деца и извън училищата. Присъственото обучение увеличава заразата многократно, не и заболеваемостта. И детските градини и яслите са място за зараза", обясни експертът. 

"След локдауна ще спаднат първо обажданията към Бърза помощ, хоспитализациите и след това хората в интензивни отделения. За 2 седмици ще видим резултат от новите мерки", разкри д-р Симидчиев.  

"Заразата обхвана по-дебел слой от нашето общество, сред тях за жалост и млади хора с хронични заболявания", каза пулмологът. 

"Много малко хора преболедуват повторно. Има възможност вирусът да се е реактивирал у нас, т.е да не е излизал от организма ни", обясни д-р Симидчиев.

"Големият процент от хората няма да боледуват наново. Груповият имунитет се прави с ваксинация", категоричен бе д-р Симидчиев  и разкри, че той ще е сред първите, които ще поискат да се ваксинират срещу COVID-19. 

Пулмологът обясни, че хората с коронавирус, поставени на домашно лечение, е важно да си измерват сатурацията (бел.авт. - кислорода). Пулсоксиметърът показва кога пациентът е рисков и може би се налага да се хоспитализира, коментира експертът. 

Апелирам хората да спазват мерките - миене на ръце и носене на маски, призова д-р Александър Симидчиев.