Доц. Ангел Кунчев огласи резултатите от масовото тестуване в Банско на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.  

"Към момента резултатите от Банско показват, че от 334 изследвани има 28 положителни, което формира 8,4% от изследваните. С активна инфекция са само трима, с изкарана инфекция преди месец-два са 17 души, а и с двата вида (сравнително скоро прекарана инфекция) са 8 души", каза Кунчев.

"Интересно е, ако сравним резултатите с Германия. Там средният процент беше два пъти повече от при нас", каза той.

"Големият проблем и голямото неразбиране в момента за тестуваните е следният - ако сте изкарали вируса и имате имунотела, то не е доказано, че сте защитени и няма да го прекарате отново. Има достатъчно публикации по тази тема. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски. 

"Лабораториите у нас се увеличават с още 11. Това ще даде още по-голяма възможност за обхващане на по-големи групи от населението за тестване. В Банско тече тестуването на 4000 граждани", заяви Мутафчийски.

"В армията продължават проучванията. От кораба, който се завърна, нямаме положителен военнослужещ. Те се освобождават за домашна карантина, като всички български граждани, които се прибират от чужбина", добави генералът.

"Активно върви подготовката, най-вече в МЗ, за изработване на режим за възстановяване след празниците на имунизацията на децата, постепенно отваряне на болниците за планови консултации и лечение, както и женски прегледи", добави той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!