Индия включи роботи в битката срещу разпространението на Covid-19. Вече няколко болници в страната, която е втората в света по брой случаи на коронавируса, започнаха да използват роботите.


Базираната на индийския град Бангалор Invento Robotics е проектирала три робота, които да изпълняват задачи, вариращи от дезинфекция на повърхности до отговори на въпроси на пациенти и позволяващи видеоконсултации с лекари, съобщава CNN.

От осемте, които компанията е използвала досега, най-популярният модел е Митра, което означава приятел на хинди и струва около 10 000 долара. Използвайки технологията за разпознаване на лица, роботът може да си припомни имената и лицата на пациенти, с които е взаимодействал. Митра може да се разхожда самостоятелно из болница, като помага на пациентите да се свързват със семейството и лекарите чрез камерите и видео екрана, прикрепен към гърдите му.

Също така роботът може да напомня за приема на лекарства. Освен това срещата с необичайните болнични помощници действа добре на психиката на болните, развеселява ги, а някои дори си правят селфи, обясняват от компанията-изобретила работа Митра.