Започна традиционният брифинг на Националния оперативен щаб. 22 са новите случаи. Общо стават 242.

"16 нови случаи в София и един в Сливен, в Пловдив - 2, един в Плевен и двама в Благоевград. Новата област е Сливен", каза Мутафчийски и добави, че двамата души, които са в тежко състояние в "Пирогов" все още нямат подобрение. 

"В момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване, които искат да преминат само през пункта Капитан Андреево". Отменена е заповедта, защото към този момент се водят разговори между нашия и турският външен министър", стана ясно по време на брифинга.

"Турция е въвела различни ограничения. Няма ограничения за турските камиони, за българските камиони с български водачи", казаха още от Националния оперативен щаб.

"Психиатрията във ВМА е отделена за военнослужещи, които имат инфекциозни заболявания. Това не е от интерес на широката публика", заяви той.

"Имаме високотехнологична носилка. Тя е предназначена за група заболявания, в които не влиза коронавирус заболяването", заяви Мутафчийски. 

"РЗИ взима първа проба. Гледаме кога изтича карантината - на 21-ия ден се взима първа проба след карантината, след това до 24 часа втора проба и тогава става ясно здрав ли е вече контактният", обясни шефът на ВМА.

"Частните лаборатории разполагат със същите тестове, които и ние. Информацията от тях пристига по това време в момента - 17:00 часа", заяви той. Той не можа да каже колко от тези 242 души са случаи, потвърдени от частна лаборатория. 

БЛИЦ припомня, че към този момент излекуваните от коронавирус у нас са трима, толкова са и починалите.

83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години.

Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г.

Най-много заразени има в София. Вчера стана ясно, че коронавирус вече има и в Дупница. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!