Попълнете търсена ключова дума или фраза

Кардиохирургът д-р Келчев с важни разяснения за сърдечните операции след К-19

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/kardiokhirurgt-d-r-kelchev-s-vazhni-razyasneniya-za-srdechnite-operatsii-sled-k-19_news800315.html Blitz.bg

Според началника на отделението по кардиохирургия на УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник" хората със сърдечно-съдови проблеми трябва да отложат с поне три месеца операциите си

София, България 16 Февр. 2021, 13:47 322 прочита 0 коментара
„Вече записваме пациенти за след две - три седмици и не можем да поемем всички желаещи и чакащи за различни сърдечно -съдови операции, което е прецедент“.

Това каза пред БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".

„Това са пациенти със заболявания на аортната клапа и пациенти със заболявания на митралната клапа

Изключение правят пациентите с исхемична болест на сърцето, които отиват на лекар с т. нар. нестабилна стенокардия, и те подлежат повече на хирургия в ускорен порядък, а също и пациенти със значителни стеснения на аортната клапа, те също се оперират веднага, защото това състояние може да предизвика сърдечна недостатъчност или загуба на съзнание.“

Това посочи каридохирургът:

Нашият опит сочи, че пациенти, преболедували леко или по–тежко Covid – 19 трябва да отложат с поне три месеца операциите си.

Защото ранното им опериране не води до добри резултати – това е нещо което не е споменато никъде в литературата, но на мен ми прави впечатление, и ако може тези операции на пациенти след Covid да бъдат поне след три месеца от позитивния PCR – тест. 

По–ранното опериране носи риск от усложнения на дихателната система, усложнения от тромботичен или хеморагичен характер". 

Д–р Келчев посочи също, че при хипертоницитеq боледуващи с Covid–19, кръвното налягане се повишава още повече в началото на болестта, затова дозите от лекарствата им за кръвно трябва да се увеличат по време на лечението.

След това процесите се връщат в предишните граници и дозите също, като това протича в рамките на месец - месец и половина.

Друг момент е изострянето на сърдечната и дихателна недостатъчност - тоест имаме и тромботични, и хеморагични усложнения, както и перикардни изливи при Covid пациенти – всички свързани с болки в областта на сърцето.

В нашето Covid отделение правят впечатление добрите резултати на колегите, които лекуват тези пациенти, но пациенти, които са интубирани, които са в реанимация, имат нужда от лечение повече от един месец, което изисква много ресурси.

Основното лечение минава през антикуаголанти, след това лечение с кортикостероиди - за потискане на възпалителния отговор на организма.

А също и витамини и антиоксиданти, за които няма ясен отговор помагат ли, а също се прилагат и антибиотици, за които също още не е доказано дали са първото нещо, с което трябва да се започне лечението.“

Д–р Келчев посочи, че тези пациенти също трябва да се ваксинират.

Но подчерта, че все още няма категорични данни при какъв титър на антитела може да се предприеме имунизация за преболедувалите Covid – 19, както и дали тези хора трябва да си поставят двете дози от ваксината.

Д-р Келчев обърна внимание на това, че сега всеки трябва да подходи отговорно, защото още се чака и ясен алгоритъм за оценка на епидемията, а е имало в света епидемии, които са продължавали и повече от две години.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам