В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените зелени площи, предава Нова тв.

„В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия.


Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито”, посочи началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева.

Тя допълни, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19.

„Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни”, обясни Илиева.

„За нашият регион това, което е опасно за хората, е Лаймската болест, Марсилската треска. Ку-треската също”, каза още началникът на отдел „Паразитология”.

От думите на Цезарина Илиева стана ясно, че към настоящия момент са приключили обработките в парковете и градинките. Довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в София.