Кризата около новия коронавирус разтърси САЩ по начин, който според мнозина е невиждан досега в историята на първата световна икономика. И последиците със сигурност ще бъдат изключително тежки, дори апокалиптични, пише money.bg.

Последни данни от анализ на професор по икономика в Колумбийския университет сочат, че в САЩ броят на бездомните може да нарасне с до 45% тази година. Докладът е публикуван от Community Solutions - нестопанска организация за борба с бездомността.

Очакванията - повече от 800 000 американци ще останат бездомни до лятото, ако се следват тенденциите за безработица - така, както стана в една друга, по-ранна част на века (Голямата рецесия). Думите са на професор Брендън О'Флахърти. 

"Всичко това е безпрецедентно. Никой от живеещите не е наблюдавал увеличение на безработицата с 10% за месец. Ако прогнозите за безработицата се окажат точни и връзката между безработицата и бездомността следва историческия си модел, като същевременно не се предприемат други големи промени, можем да очакваме това да се случи", казва ученият, визирайки именно безпрецедентното увеличаване на бездомните в САЩ. В доклада той се позовава на данните за сегашния процент на безработица в страната от 14,7%.

Методологията - О'Флахърти прави тази прогноза, използвайки данни за бездомността и безработицата от 2007 до 2009 година. Спрямо тази аналогия докладът установява, че на всеки 1% увеличение на безработицата бездомността на 10 000 души се увеличава с 0,65.

Базовата линия на хората, които остават бездомни, използвана в прогнозата на учения, е от Годишния доклад за оценка на бездомността на Конгреса. Моделът се основава на прогнози за безработица, публикувани от Института за икономическа политика в САЩ.