Дълго време COVID-19 продължава да съществува в човешкия организъм, той е много резистентен. Това съобщи пред Нова телевизия патоанатомът доц. Маргарита Каменова.

Тя добави, че много малко починали от К-19 са изследваните. Причините са различни – от опасността за самите лекари до отказ на роднините на починалите. Сега обаче се правели повече аутопсии. „Обикновено се работи с шлем, с пълен екип, двойни ръкавици”, обясни тя.

Досега правените у нас аутопсии на пациенти с COVID-19 са общо около 10. Независимо от пол, възраст и държавата, измененията в белите дробове при починалите с коронавирус са еднакви, казва патологът.  

„И при четиримата е имало дифузни увреждания на белите дробове. Това значи, че страните на всички алвеоли са увредени. Там се е загнездил вирусът и това е довело до тежка патология. В алвеолите, вместо да има само въздух, има много клетки и оток”, поясни патологът.

Всъщност алвеолите в белите дробове са изключително важни за дишането. Те  участват и при вдишване, и при издишане.  
При някой пациенти вирусът минава много по-леко. Не е задължително щетите по белите дробове да са толкова много, казва патологът.

„Има значение и количеството на вируса. Затова един от основните съвети е да сме на разстояние, да носим маски. При говорене, ако съм носител, ще отделя от 5 до 1000 вируса, а ако се смея, кашлям, кихам, те стават хиляди”, поясни Каменова.

Стигне ли се до усложнения, лечението може да се окаже трудно, а последствията - трайни.

„Част от оздравелите болни, които са преживели тежък респираторен дисктрес синдром, ще останат с изменения в белите дробове”, заключва специалистът.