Две лекарки от първа линия бяха настигнати от смъртта. И за двете не стана ясно каква е конкретната причина. Лекарката от Сливен Илияна Иванова бе погребана, без да й бъде направена аутопсия, пише "Труд".

Заключението на патоанатома за смъртта на д-р Нели Пандова от Центъра за спешна медицинска помощ в София не се показва към този момент, защото по закон срокът за изготвяне на протокол от аутопсия е до 30 дни.

Двата случая си приличат по това, че и двете докторки нямат положителен PCR тест, докато са боледували и били под карантина. От Националния оперативен щаб обаче ги отчетоха като поредни жертви на COVID-19 – д-р Пандовa даже 2 пъти.

Шефът на сливенската болница д-р Васислав Петров се присети, че д-р Иванова дала положителен тест в последните часове на живота си.

При д-р Пандова нещата стоят малко по-различно, но също толкова странно. Нейният PCR, взет в Александровска, непосредствено преди смъртта й на 2 май също е отрицателен. Независимо от това, на следващия ден от щаба я отчетоха за жертва на коронавируса, без конкретни доказателства.

На 5 май в 22 часа говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска съобщи, че при аутопсията има положителен тест.

На следващия ден – 6 май секретарят на щаба доц. Димо Димов за втори път добави софийската лекарка към жертвите на COVID, независимо че това бе направено вече на 3 май.

“Към общата бройка от днес добавяме доктор Нели Пандова, за която се потвърди, през PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция”, съобщи той.

 “Направена е аутопсия. Взета е проба от няколко органа”, обясни Димов.

Той призна, че не за пръв път им се случва пациенти да са с коронавирус, а PCR тестовете им да са отрицателни.

“В световен мащаб има описани десетки подобни случаи”, подчерта той.

“Смята се, че когато организмът по някакъв начин преборва инфекцията, тя остава дълбоко в белия дроб. Реално през този период човекът не е толкова заразен, но вирусът си е там, в белия дроб”, поясни д-р Димов.

Попитан каква е конкретната причина за смъртта на д-р Пандова, посочена в протокола от аутопсията, той заяви, че не му е известна. Каза че не е запознат със заключенията, а единствено с резултата от PCR теста, направен по време на аутопсията, който е положителен.

Един от най-добрите ни пулмолози проф. Коста Костов обясни, че позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват: “Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази”, категоричен беше професорът.

Той цитира данни от специализиран тест САЩ, според които “вероятността 10-и ден след началото на симптомите да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т. е., който може да заразява и да поразява, е малка”.