Попълнете търсена ключова дума или фраза

Посочиха има ли връзка между тежестта на К-19 и неврологичните усложнения

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/posochikha-ima-li-vrzka-mezhdu-tezhestta-na-k-19-i-nevrologichnite-uslozhneniya_news794604.html Blitz.bg

Гилен-Баре е тежко усложнение на каквато и да е инфекция, заяви доц. Росен Калпачки

София, България 20 Ян. 2021, 19:20 339 прочита 0 коментара

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19. 

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая пред БНР:

"Гилен-Баре е тежко усложнение на каквато и да е инфекция. Наличието и повсеместността на Covid-19 правят възможността от подобни усложнения много по-честа.


Гилен-Баре по принцип е едно от най-неприятните, меко казано, заболявания в неврологията. Това сложно заглавие крие една прогресираща за часове или дни парализа, която драматично започва от стъпалата и бавно пълзи нагоре – обхваща цялата мускулатура, вкл. дихателната, дори и лицевата мускулатура.

Ако това не се спре, спира дишането и пациентът, макар и в пълно съзнание, не може да живее без помощта на апарати. Това състояние започва със слабост в долните крайници и изтръпване – пациентът остро – за часове – спира да може да ходи.

Дано не е тенденция. Аз го свързвам по-скоро с масовото разпространение на Covid-19, като инфекциозно заболяване.

Това е едно усложнение на инфекциозни заболявания, които засягат нервната система, и се надявам с овладяването на инфекцията – и в национален, и в световен мащаб – да не се стигне до множество развитие на подобни случаи."

Нервната система след преболедуван Covid-19 – честота на усложненията

"По-често, отколкото очаквахме, нервната система страда. За щастие, повечето усложнения на нервната система не са фатални. Разбира се, е нормално хората да стават адски тревожни, нормално е да се вглеждат повече в себе си – неминуемо остава отражение.

Ако преминем през тази тревожностима доста пациенти, които се оплакват от нарушение в равновесието, има доста хора с главоболие, повече отколкото ни се иска, след инфекциозно заболяване.

За нас, като спешни невролози, е важно, че категорично има връзка между прекаран Covid-19 и инсулт у хора, които иначе не биха получили – по-млади, по-здрави хора, при които инфекциозното заболяване може, забележете, месеци след прекаран Covid-19, да отключи проявата на инсулт."

Групи с по-голям риск

"Невролог трябва да ви види, когато все пак имате оплаквания. Оплакванията не трябва да се подценяват, нито да се хиперболизират. Не бих откроил обаче рискови групи, поне не все още, за които да се каже, че са по-високо рискови за развитие на неврологични усложнения. 

Няма пряка връзка между тежестта на Covid инфекцията и опасността от неврологични усложненияCovid може да крие изненади и месеци след приключването си."

Според доц. Калпачки човечеството, различно от стадо маймуни, реагира на инфекцията с ваксини.

"Те са доказан медицински метод даже да се унищожат заболявания – има такива исторически примери. Ваксините нямат алтернатива в преборването на такова абсолютно многолико и не много логично от медицинска гледна точка заболяване като Covid-19."

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам